7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

26.10.2021 / 16:56 Svijet - Vojni udar

Čelnik sudanske vojske Al-Burhan u svojoj kući drži premijera Hamdoka

Čelnik sudanske vojske Al-Burhan u svojoj kući drži premijera Hamdoka
Foto: AP
Čelnik vojske i vladajućeg Vojnog vijeća Sudana general Abdel Fatah al-Burhan saopćio je da premijera Abdallu Hamdoka zbog sigurnosnih razloga drži u svojoj kući.

Al-Burhan je novinarima u Kartumu u utorak kazao da je vojska smjestila Hamdoka u njegovu kuću kako bi ga čuvala nakon što je dobio prijetnje smrću, javlja Anadolija.

- Osjećamo da postoji prijetnja po život premijera, zato smo ga držali podalje od javnosti. On je u mojoj kući i novinari ga mogu slobodno posjetiti - rekao je al-Burhan.



Premijera Hamdoka i brojne ministre u njegovoj civilnoj vladi pritvorila je sudanska vojska u ponedjeljak, a general Al-Burhan proglasio je vanredno stanje, raspustio Prelazno suvereno vijeće i vladu te i suspendirao neke odredbe ustavnog dokumenta koji opisuje političku tranziciju u Sudanu.

Ujedinjene nacije, Evropska unija, Afrička unija, SAD, Njemačka i brojne druge međunarodne organizacije i države osudile su vojni udar u Sudanu i pozvale na hitno oslobađanje zatvorenih političara i obnovu tranzicijske vlade.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo