-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

26.10.2021 / 16:00 Svijet - Odluka nizozemskog suda

Krimsko zlato mora biti vraćeno Ukrajini

Krimsko zlato mora biti vraćeno Ukrajini
Foto: Vijesti.ba
Nizozemski apelacioni sud presudio je u utorak da kolekcija drevnih zlatnih artefakata s Krima, na koje pravo polažu i Ukrajina i muzeji na poluotoku koji je anektirala Rusija, trebaju biti vraćeni ukrajinskoj državi, prenosi DW.

Apelacioni sud Nizozemske presudio je u utorak da kolekciju starih zlatnih predmeta s Krima, koja se našla u središtu pravne bitke između Ukrajine i Rusije, treba vratiti ukrajinskoj državi iz muzeja u Amsterdamu gdje se trenutno nalazi.

Blago je pozajmljeno holandskom muzeju neposredno prije nego što je Moskva anektirala Krim 2014. godine, što je potez koji većina zemalja smatra nezakonitim prema međunarodnom pravu.

Artefakti u kolekciji uključuju skitski šlem od čistog zlata i zlatni ukras za vrat, svaki teži više od kilogram, zajedno s koricama, šljemovima i draguljima.

Sutkinja Pauline Hofmeijer-Rutten rekla je da su nacionalni kulturni interesi Ukrajine iznad interesa muzeja na Krimu.

- Muzej Allard Pierson više nije dužan vraćati predmete krimskim muzejima - rekla je u objašnjenju presude i dodala da prava ukrajinske države, temeljena prema Zakonu o muzejima, imaju primat.

Na presudu je moguće uložiti žalbu na nizozemskom Vrhovnom sudu.

Ruska aneksija Krima 'povukla' je sa sobom zapadne sankcije. Zapadne zemlje i većina ostatka svijeta priznaju crnomorski poluotok kao ukrajinski teritorij i Kijev želi da se taj teritorij vrati pod vlast države Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je presudu.

- Mi uvijek vratimo ono što je naše. Nakon ‘skitskog zlata’ vratit ćemo i Krim - napisao je Zelenski na Twitteru.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne komentirati presudu suda u Nizozemskoj.

Sergej Aksjonov, vodeći političar na poluotoku Krimu koji je pod ruskom kontrolom, rekao je da je presuda ,,nepoštena i protuzakonita”.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo