3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

25.10.2021 / 21:24 BiH - Banja Luka

Borci u RS ogorčeni na vlast: Sve ćemo blokirati

Borci u RS ogorčeni na vlast: Sve ćemo blokirati
Foto: BN
Nezadovoljni demobilisani borci održali su mirni protest na Trgu Krajine u Banjaluci. Iznijeli su zahtjeve i očekuju da nadležni reaguju.

Položaj boraca u Republici Srpskoj sve je gori, a vladajući se nisu potrudili da to isprave, navode borci. Zbog nereagovanja institucija, morali su, kažu, izaći na ulice da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Navode da su svoje zahtjeve još u aprilu uputili Parlamentu Srpske, poslanicima i Odboru za boračko- invalidsku zaštitu, ali su se svi oglušili na njihove zahtjeve. Zato su ih ponovili na Trgu Krajine.

- Zahtjevi su borački dodatak na mjesečnom nivou 10 KM po mjesecu učešća odnosno koeficijent 1,2 u odnosu na prethodnu godinu prosječnog ličnog dohotka. Sahranjivanje boraca uz počasti o trošku države. Prenos boračkog dodatka na supružnika odnosno na djecu koja se školuju do 27 godine odnosno djecu koja su nesposobna za život uz sto posto do kraja života, kaže Aco Prelić, predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca.

Porodice umrlih boraca nemaju nikakva prava i na njih ćemo posebno obratiti pažnju u narednom periodu, poručili su borci. Očekuju da nadležni konačno reaguju i ovim porodicama, kroz finansijsku pomoć, obezbijedi normalne uslove za život.

- Mi ćemo raditi na tome da poraste broj  zaineresovanih boraca za rješavanje naše problematike, i blokiraćemo sve institucije jer nemamo dalje. Nema odstupa i povlačenja i onda se bori do kraja, tako ćemo i mi, kaže Prelić.

Borci koji su došli na Trg krajine ogorčeni su ponašanjem nadležnih institucija prema ovoj kategoriji.

- Najviše se ljutim na premijera. Sram ga bilo. Rekao je u januaru ove godine povećali smo borcima dva posto penzije i kaže dva po dva pa se nakupi. Meni za 10 godina nakupi se 80 KM, a on za jedan svoj ručak konobaru za ručak ostavi mojih 10 godina povećanja, kaže jedan demobilisani borac.

Borci su poručili da je ovo prvi protest u nizu i da će svaki ponedeljak imati sastanak na Trgu Krajine gdje će ipredstaviti probleme boraca.



(Vijesti.ba / BN)

Izdvajamo