6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

25.10.2021 / 21:05 Svijet - Recep Tayyip Erdogan

U Turskoj nema mjesta za one koji ne poštuju njenu nezavisnost

U Turskoj nema mjesta za one koji ne poštuju njenu nezavisnost
Foto: Reuters
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je večeras da se nedavna izjava deset ambasada u Ankari o slučaju “Kavala“ ne odnosi na bilo koga niti na bilo koju temu, ...

... već da direktno udara na pravosuđe i suverena prava Turske, saopćio je Ured za komunikacije u Sarajevu Predsjedništva Republike Turske.

Erdogan je predsjedavao višesatnom sjednicom kabineta u Ankari, a u obraćanju naciji je istakao da Turska nastavlja jačati odnose s državama Afrike. Podsjetio je na dobrodošlicu koju je imao u tri afričke države tokom prošlosedmične turneje.

- Jačanje odnosa s Afrikom nam je jedan od prioriteta vanjske politike i radimo na tome jačanjem diplomatske mreže, ekonomskih i trgovinskih odnosa. Nastavit ćemo tako - kazao je Erdogan.

Upozorivši da kolonijalne pretenzije nisu okončane i da se Afrikanci sjećaju patnje iz prošlosti, dodao je da Afrika prepoznaje drugačiji i pravični stav Turske.

- Neka nam ne zamjere. Turska nastavlja zajednički graditi budućnost s našim prijateljima iz Afrike i tako uznemiravati koloniste - poručio je turski predsjednik.

Komentirao je i nedavnu izjavu deset ambasada u Ankari u vezi sa slučajem “Kavala“ koji se odnosi na Osmana Kavalu, jednog od 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda oglasile su se nedavno putem profila na društvenim mrežama tvrdeći kako "sudski proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj" te su pozvale na njegovo oslobađanje.

Nakon objava na društvenim mrežama, Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore tih država, a Erdogan je u subotu kazao kako je dao upute ministru vanjskih poslova da deset stranih ambasadora budu proglašeni personama non grata u Turskoj.

Ambasade spomenutih država danas su, u jeku sjednice kabineta u Ankari, izdale saopćenja u kojima potvrđuju da će poštovati 41. član Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je protumačeno kao njihov korak unazad u odnosu na prvobitne kontraverzne izjave o slučaju “Kavala“.

Erdogan je poručio da Turska ne želi izazivati krize već isključivo braniti svoju nezavisnost i suverena prava.

- Ta izjava se nije odnosila na bilo koju osobu ili temu, već direktno je ciljala sudstvo i suverena prava Turske - kazao je Erdogan i poručio da u Turskoj nema mjesta za one koji ne poštuje njenu nezavisnost, bez obzira na njihova zvanja.

Erdogan je potom naglasio da je dužnost šefa države da adekvatno odgovori na takvo nepoštivanje nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa Turske i njegovog osoblja.

- Adekvatno ćemo odgovarati sve dok ne priznaju da griješe, svi koji se vraćaju starim navikama i ljubaznost Turske vide kao njenu slabost - poručio je.

Pojasnio je da Ustav Turske zabranjuje bilo kakvo miješanje u pravosuđe, uključujući strane ambasadore, kao i domaće institucije.

Erdogan je izrazio nadu da će ambasadori deset država ubuduće više računa voditi o poštivanju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koja im zabranjuje miješanje u unutrašnje poslove i nalaže poštivanje zakona država u kojima rade.

Turski predsjednik je kazao da je Osman Kavala podružnica Soroša u Turskoj, a izjave ambasadora okarakterisao kao izraz neodgoja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo