4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

25.10.2021 / 20:03 Politika - SAD čvrsto stoje uz BiH

Izetbegović - Escobar: Neprihvatljive blokade državnih institucija

Izetbegović - Escobar: Neprihvatljive blokade državnih institucija
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović razgovarao je sa zamjenikom državnog sekretara SAD i izaslanikom State Departmenta za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom ...

... o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Zajednički je ocijenjeno da su blokade državnih institucija i pokušaj nasrtaja na ustavno-pravni poredak BiH neprihvatljivi te da ugrožavaju stabilnost BiH.

Escobar je, tokom razgovora, naglasio da Sjedinjene Američke Države (SAD) čvrsto stoje uz Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet i suverenitet.

Istaknuo je da će SAD snažno podržati reforme koje Bosnu i Hercegovinu približavaju Evropskoj uniji, te da se uz to mogu očekivati i značajnije američke investicije u našoj državi.

Izetbegović i Escobar su se usaglasili da se tokom posjete američkih investitora, koja se očekuje, predstave potencijali BiH i projekti koji bi mogli biti od obostranog interesa.

U dijelu razgovora o reformi izbornog zakonodavstva, Izetbegović je prenio stavove SDA, naglašavajući da je neophodno napraviti kompromis da bi se postigao balans etničkog i građanskog principa.

Potcrtao je da u tom kompromisu sve zainteresirane strane, uključujući i HDZ, moraju nešto dati da bi nešto dobile.

Izetbegović je istaknuo da izborna reforma mora uključiti i izmjene Ustava BiH i Ustava FBiH, te da, stoga, u dogovoru moraju učestvovati sve parlamentarne stranke, da bi se osigurala neophodna dvotrećinska podrška.

- Izetbegović je, tokom prošle sedmice, o tim temama razgovarao i s izaslanikom SAD za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i direktoricom za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst - saopćeno je iz SDA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo