8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

25.10.2021 / 17:36 Zanimljivosti - Australija

Mlađi od 16 godina na društvenim mrežama samo uz saglasnost roditelja

Mlađi od 16 godina na društvenim mrežama samo uz saglasnost roditelja
Foto: Ilustracija
Vlada Australije planira da traži od društvenih mreža obaveznu saglasnost roditelja za korisnike mlađe od 16 godina – u suprotnom ih čekaju kazne od 10 miliona australijskih dolara (7.5 miliona američkih dolara), po nacrtu zakona koji je objavljen u ponedjeljak.

Taj zakonski akt bi štitio Australijance na internetu i obezbijedio bi da su državni zakoni o privatnosti prikladni u digitalnom dobu, saopćeno je iz vlade, prenosi AP.

Platforme za društvene mreže bi morale da preduzmu potrebne korake da verifikuju starost svojih korisnika, prema zakonu koji se odnosi na njih, trgovce informacijama i druge velike online platforme u Australiji.

Prema nacrtu zakona, primarna obaveza platformi je najbolji interes djece kada koriste njihove lične informacije.

Predložene promjene zakona stižu kada je “zviždačica” i bivši menadžer proizvoda u Facebooku, Frensis Haugen (Frances Haugen) ranije ovog mjeseca objavila da, kada god postoji konflikt između javnog dobra i koristi za kompaniju, Facebook bi izabrao sopstvene interese.

Pomoćnik premijera Australije za mentalno zdravlje i spriječavanje samoubistva, Dejvid Kolmen (David Coleman) je rekao da će novi zakon biti vodeći u svijetu po pitanju zaštite djece od kompanija koje vode društvene mreže.

Državne vlasti Australije su jedan od najistaknutijih glasova za međunarodno regulisanje interneta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ove godine su usvojili zakone koji traže od Google i Facebook da plate novinarski sadržaj koji objavljuju. Takođe su se suprotstavili tehnološkim kompanijama, zakonom koji omogućuje zatvorske kazne za zvaničnike u društvenim mrežama ukoliko njihove platforme objavljuju nasilne fotografije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo