3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

25.10.2021 / 15:26 BiH - PSBIH

Čolo očekuje da će parlament BiH sutra imati kvorum za rad i odlučivanje

Čolo očekuje da će parlament BiH sutra imati kvorum za rad i odlučivanje
Foto: FENA

Predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo očekuje da će sutra na sjednici Predstavničkog doma biti kvoruma za punopravan rad i odlučivanje.

- Danas smo održali sjednicu Ustavnopravne komisije koja prethodi sjednici Predstavničkog doma, tako da smo imali kvorum za odlučivanje, što mi daje za pravo da će i sjednica Predstavničkog doma sutra imati kvorum i da će bar doći predstavnici opozicije iz Republike Srpske - navela je Čolo.

Također, Čolo je danas u izjavi novinarima izrazila podršku obraćanju visokog predstavnika Christiana Schmidta tom domu, izrazivši istovremeno nezadovoljstvo što se nije ranije informirao o političkoj situaciji u BiH.

- To predugo traje, a mi trpimo nesagledive posljedice - ocijenila je Čolo.

Govoreći o prijedlogu za smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, kazala da će Stranka demokratske akcije (SDA) na sjednici glasati protiv, smatrajući da je njegova smjena pokrenuta neopravdano, budući da posao obavlja u skladu sa ustavom i zakonom.

- Van pameti je da predstavljajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji dolazi iz SNSD-a, pokrene pitanje smjene ministra odbrane, a da poslanici, koji to trebaju podržati, ne dođu sutra na sjednicu - zaključila je Čolo.

Na sjednici Ustavnopravne komisije danas je utvrđena usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i prihvaćeni su principi Prijedloga amandmana II, III, IV i V na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut. Komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i prihvatila principe Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo