0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

24.10.2021 / 20:24 Regija - Srbija

Bokserima Kosova ponovo zabranjen ulazak u Srbiju

Bokserima Kosova ponovo zabranjen ulazak u Srbiju
Foto: AA

Takmičari sa Kosova u subotu i nedjelju pokušavaju preći granicu kako bi nastupili na Svjetskom prvenstvu u Beogradu, ali im vlasti Srbije to ne dozvoljavaju.

Delegacija Bokserskog saveza Kosova zaustavljena je na graničnom prelazu Merdare, pošto joj vlasti Srbije treći put nisu dozvolile da uđe u Srbiju radi učešća na Svjetskom prvenstvu u Beogradu.

Olimpijski savez Kosova (KOK) saopćio je kako je u subotu delegacija Kosova, u kojoj su tri boksera, selektor i sekretar Bokserskog saveza, dva puta pokušala ući u Srbiju kako bi učestvovala na Svjetskom prvenstvu, ali im granični organi Srbije nisu dozvolili zbog državnih simbola na uniformama sportista.

Delegacija Kosova je u nedjelju pokušala po treći put ući u Srbiju, ali je ponovo odbijena, prenosi Anadolija.

Ministarstvo: Prekršeno pravo sportista

“Ekipa je pokušala preći granicu na Merdaru, ali je nakon dva sata čekanja na granici i detaljne kontrole automobila i odjeće, policija Srbije dobila nalog Vlade Srbije da joj ne dozvoli ulazak u Srbiju“, navodi se u reakciji KOK-a.

Olimpijski komitet Kosova osuđuje ponašanje srbijanske strane i zahtjeva da se protiv nje poduzmu mjere.

Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova je osudilo odluku vlasti Srbije da spriječe ulazak sportista Kosova na teritoriju Srbije.

“Srbija je ovom akcijom, kao organizator Svjetskog prvenstva u boksu, prekršila pravo sportista i pravo Bokserskog saveza Kosova da učestvuje na prvenstvu, definirano pravilima međunarodnih sportskih organizacija“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Reagirala i Svjetska bokserska federacija

Ministarstvo je zatražilo od nadležnih organa države Srbije da poduzmu neophodne mjere i brzo reagiraju kako bi takmičari sa Kosova stigli na vrijeme za učešće na SP-u, koje počinje u nedjelju i traje do 6. novembra.

Bokserski savez Kosova punopravni je član Svjetske bokserske federacije (AIBA) od 2014. godine.

U subotu je i AIBA reagirala na to što timu Kosova nije dozvoljeno učešće na takmičenju u Beogradu, rekavši kako očekuje da se delegacija Kosovskog bokserskog saveza tretira “ne drugačije od delegacije bilo koje druge članice AIBA-e“ te dodala da očekuje učešće Kosova na ovom prvenstvu.

(Vijesti.ba / AJB)

Izdvajamo