-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

24.10.2021 / 09:19 BiH - BIHAMK

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa je neophodan pojačan oprez. Izdvajaju se putevi u dolinama rijeka: Save, Lašve, Drine i Vrbasa. Pažnja se skreće i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Tokom oktobra i novembra, u jutarnjim i večernjim satima, povećan je broj srneće divljači koja prelazi ceste usljed formiranja zimskih krda, zbog čega dolazi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda. 

Zbog izvođenja neophodnih radova na autoputu A-1, na dionicama Kakanj-Visoko (most u naselju Dobrinje) i Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova. 

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška. Za vrijeme radova putnička vozila mogu koristiti lokalni put (Podgradci-Jablanica-Sjeverovci-Božići), dok teretna vozila saobraćaju preko Banja Luke i Prijedora. 

Sanacioni radovi izvode se u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) gdje se tokom dana saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila, dok je u noćnim satima (23:00 do 04:30 sati) saobraćaj obustavljen.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Nemila-Žepče (Donja Golubinja),  Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica) i Gračanica-Srnice Donje, saopćeno je iz BIHAMK-a.(Vijesti.ba )

Izdvajamo