10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

23.10.2021 / 15:02 Obrazovanje - Delegacija KS u posjeti

Kroz obrazovni proces u školama USK do sada prošlo oko 1.560 djece migranata

Kroz obrazovni proces u školama USK do sada prošlo oko 1.560 djece migranata
Foto: FENA

Delegacija Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, predvođena ministricom Naidom Hota-Muminović, boravila je danas u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Na sastanku sa premijerom USK Mustafom Ružnićem i ministrom obrazovanja Alminom Hopovcem, kojem su prisustvovali i predstavnici organizacija Save the Children i UNICEF, razgovarano je o pozitivnim praksama koje ovaj kanton ima u oblasti uključivanja djece migranata u odgojno-obrazovni proces, te saradnji kantonalnih ministarstava u tom procesu.

Kako je istaknuto, kroz obrazovni proces u školama USK do sada je prošlo oko 1.560 djece migranata, a nastavu prati trenutno njih oko 200. U nastavni program je uključen i jedan srednjoškolac u Mješovitoj elektrotehničkoj i drvno-prerađivačkoj školi, koja je prva i za sada jedina srednja škola u BiH, u koju je upisano dijete iz migrantske porodice. Radi se o 15-godišnjaku čija je iranska porodica u procesu dobijanja azila u našoj zemlji. Zahvaljujući dodatnoj pripremi nastavnika i pomoći drugara iz školskih klupa, on uspijeva pratiti nastavu, uz kombinaciju bosanskog i engleskog jezika.

Rezultati u obrazovanju djece su ocijenjeni dobrim, a želja je, po riječima ministrice Hota-Muminović, da sve što je urađeno u ovom kantonu bude realizirano i u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS je organiziralo izvođenje pripremne nastave, a u proces su uključene dvije škole i 63 djece migranata.

- Smatramo da od Unsko-sanskog kantona možemo puno toga naučiti. Ovaj kanton je prošao težak put u mnogim pitanjima koja se tiču migrantske populacije. U resoru obrazovanja govorimo o najboljem interesu svakog djeteta i mi hoćemo da im omogućimo najbolje uvjete, pa bar to bilo i privremeno. Želimo da slijedimo dobre primjere, da i Kanton Sarajevo uradi svoj dio posla po pitanju obrazovanja djece migranata - istakla je ministrica Hota-Muminović.

Ministar Hopovac je kazao da je ovaj kanton svojim pravilima i zakonima omogućio da djeca migranata uključena u odgojno-obrazovni proces dobiju i vazeće svjedodžbe.

- Mi smo prošle godine imali čak pet osnovih škola koje su uključivale u odgojno-obrazovni proces 'djecu u pokretu', a ove godine četiri škole - istakao je.

Jedno od osnovnih prava svakog djeteta je pravo na obrazovanje, a to ističu i u organizacijama Save the Children i UNICEF koje podržavaju ove aktivnosti minsitarstava i škola.

- Ono što je naš naredni korak jeste da pokušamo djecu uključiti i u srednjoškolsko obrazovanje. To je cilj svih nas, da djeca koja su ovdje dobiju znanje - istakla je predstavnica organizacije Save the Children Maja Andrić.

Premijer Ružnić je istakao da je USK jedinstven primjer uspjeha u oblasti uključivanja djece migranata u obrazovanje, u BiH ali i šire.

Na sastanku u Bihaću je upriličena i prezentacija inkluzije djece u pokretu u školama koje su uključene u ovaj projekt, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo