8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

23.10.2021 / 12:10 Muzika i Film - Mojkovačka filmska jesen

Film Adisa Bakrača 'Švedsko srce moje majke' osvojio dvije nagrade

Film Adisa Bakrača 'Švedsko srce moje majke' osvojio dvije nagrade
Foto: FENA

Na pretpremijernom prikazivanju u okviru 46. izdanja Festivala Mojkovačka filmska jesen igrani film bh. reditelja Adisa Bakrača "Švedsko srce moje majke" osvojio je dvije nagrade.

Jednoglasnom odlukom žirija Faketa Salihbegović-Avdagić je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu dok je Irina Dobnik osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje, koja je prema riječima eksplikacije žirija "ostvarena gotovo bez riječi, suptilnim, ali snažnim glumačkim sredstvima".

- Kao što i glavni lik filma majka Derviša istrajava na svom putu i nikad ne odustaje od svojih snova ni mi kao filmska ekipa nismo imali pravo odustati. Vjerovali smo u našu priču i znali da ćemo uprkos svemu uspjeti snimiti film. Zahvalan sam svim mojim saradnicima koji su učestvovali u realizaciji i dali doprinos u nastajanju filma "Švedsko srce moje majke" - istakao je Bakrač.

Njegov film, koji govori o bespoštednoj majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, rađen je prema scenariju velikog, nedavno preminulog bosanskog pisca Zilhada Ključanina, koji je za potrebe filma adaptirao tekst svog poznatog pozorišnog komada iz 2010. godine.

Radnja filma "Švedsko srce moje majke" kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem.

Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu...

U naslovnoj ulozi u filmu igra doajenka bh. glumišta Faketa Salihbegović-Avdagić, a tu su i tuzlanski veterani Nermin Omić i Irina Dobnik, kao i Armin Omerović i Aida Bukva u zapaženim rolama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo