4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

22.10.2021 / 17:36 BiH - Reakcija

EUFOR: Monitoring vježbi u RS u skladu sa mandatom

EUFOR: Monitoring vježbi u RS u skladu sa mandatom
Foto: Facebook
EUFOR je u skladu sa svojim mandatom vršio monitoring tokom taktičkih vježbi MUP-a RS na području Jahorine i Mrkonjić Grada i tom prilikom vršio nadletanje područja na kojem se vježba odvijala, potvrđeno je za N1 iz sjedišta EUFOR-a u BiH.

“EUFOR nadzire sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi upoznavanja sa situacijom i/ili kako bi u skladu sa mandatom osigurao da sigurno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo,” stoji u odgovoru za N1.

Ministar unitrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, kritikovao je ovaj potez EUFOR-a danas.

“Imali ste priliku da vidite da se pojavio EUFOR avion koji je nadletio pet šest puta okolo. Iz tog razloga nismo digli drugi helikopter da ne bi napravili neku incidentnu situaciju. Nisu imali potrebu za tim s obzirom na to da su ovdje predstavnici EUFOR-a. Mi apsolutno ništa ne krijemo i sve što su mogli da vide iz vazduha mogli su da vide i ovdje sa zemlje.” izjavio je Lukač.

“To nije nekorektan potez jer EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom širom BiH,” odgovorili su iz EUFOR-a.

“Vazdušni prostor u zonama vježbi RS je kategorije „G“ što znači da je to nekontrolisani vazdušni prostor. Stoga prisustvo EUFOR-ovih aviona nije spriječilo drugi helikopter RSa da poleti i primijeni pravila ‘vidi i izbjegni’ u skladu sa klasifikacijom tog vazdušnog prostora,” objasnili su.

Iz EUFOR-a su također potvrdili da su imali posmatrača na terenu, ali “smatralo se da je to nedovoljno da se vidi puni obim vježbe, pa je avijacija EUFOR-a također imala zadatak da prati vježbu.”

“EUFOR nadzire sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi upoznavanja sa situacijom i/ili kako bi osigurao da sigurno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo, u skladu sa mandatom. Nema razlike da li je vježba bila unutar RS ili negdje drugdje u BiH,” dodali su.

Ministar Lukač je također kritikovao to što EUFOR nije najavio da će nadlijetati prostor na kojem se odvijala vježba.

“EUFOR ima potpunu i nesmetanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom širom BiH,” ponovili su iz EUFOR-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo