9°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

20.10.2021 / 16:15 Muzika i Film - U 75. godini

Preminuo doajen bh. filma Jasmin Dodik

Preminuo doajen bh. filma Jasmin Dodik

Danas se bosanskohercegovačka filmska zajednica oprašta od Jasmina Dodika, istinskog zaljubljenika u sedmu umjetnost koji je u proteklih 50 godina iz sjene širio filmsku kulturu prikazujući po cijeloj Bosni i Hercegovini ostvarenja iz domaće i svjetske produkcije pokretnom opremom sa filmskom trakom 35 mm.

“Prije tri dana u Sarajevu je u 75. godini života preminuo doajen bh. filmske industrije Jasmin Dodik, izgubivši bitku sa dugom i teškom bolešću. Svim kolegama iz svijeta filma koji nije tako primjetan ali je jednako važan a to je distribucija i prikazivanje filmova, ostaće u trajnoj uspomeni kao istinski zaljubljenik i entuzijasta sedme umjetnosti. Kolege će ga pamtiti po borbi da spasi filmsku traku, koja je na rubu zaborava pred modernom tehnikom i digitalizacijom. Činio je to putujući od grada do grada prikazujući filmove po domovima kulture na prostoru cijele države te na taj način uveseljavao ljude i širio kulturu gledanja filmova u kino dvoranama”, saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Dodik je svoj radni vijek proveo kao uposlenik Radio televizije Bosne i Hercegovine a kao stariji čovjek i slabijeg materijalnog stanja, na sebe preuzeo očuvanje filmske trake, idući i prikazujući filmove u malim kinima širom BiH, dodali su u saopćenju.

“Kroz bivšu Jugoslaviju Dodik je sakupljao i presnimavao stare filmove, a tokom rata u BiH odlazio je u Zagreb te donosio filmove kako bi ih prikazivao u opkoljenom Sarajevu. Smatrali su ga ludim, pošto ljudi nisu imali hrane, a on je kroz ratni tunel švercovao filmove. Publika je, kako je često isticao, bila željna kina. Trake sa filmovima svakako su nepraktične, teške za nositi i koštaju mnogo, ali to nije smetalo Dodiku da priušti to malo zadovoljstvo ljubiteljima sedme umjetnosti”, istakli su.

Jasmin Dodik ovjekovječen je i u sjajnom dokumentarnom filmu mladog bh. autora Benjamina Dizdarevića „Rez“ koji je premijerno prikladno prikazan u okviru programa BH film Sarajevo film Festivala 2016. godine a koji upravo govori o njegovom životnom putu liku i djelu.

Među svojim prijateljima i kolegama biće upamćen kao miran, staložen i povućen čovjek koji je imao lijepu riječ za svakoga i kao takav odlazi u legendu bh. filma.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je početkom godine pokrenula inicijativu za dodjelu priznanja filmskim radnicima zaslužnim za razvoje bh. kinematografije od njenog nastanka pa do danas, a koja je u finalnoj fazi realizacije, a Jasmin Dodik će ovo priznanje primiti posthumno.

Upravni odbor i svi uposleni Fondacije za kinematografiju Sarajevo šalju izraze svoje najiskrenije sućuti porodici i prijateljima preminulog Dodika. Izrazima iskrene sućuti pridružuju se i svi Dodikovi prijatelji i suradnici Udruge Filmske Industrije čiji je najstariji član bio od njenog osnivanja pa do danas.
(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo