9°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

20.10.2021 / 15:15 Svijet - Nevrijeme

U Australiji padao grad veličine grejpa

U Australiji padao grad veličine grejpa

Grad rekordne veličine padao je početkom sedmice duž istočne australske obale, a neki ledeni komadi u području Queenslanda bili su veličine grejpa, izvijestio je u srijedu državni Meteorološki zavod (BOM).

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je u ponedjeljak područje Yalborooa, sjeverno od Mackaya, 954 km sjeverno od Brisbanea, sa sobom donijevši grad rekordne veličine – promjera i do 16 cm, objavio je Zavod za meteorologiju (BOM).

U videozapisu u posjedu Reutersa vide se oštećenja na vozila i zgradama u industrijskome gradu Gold Coastu.

Ovako veliki komadi tuče vrlo su rijetki i formiraju se samo u posebnim okolnostima, izvijestio je državni Meteorološki zavod.

“U središnjem Queenslandu došlo je do sraza vrlo hladnoga, suhog zraka i toploga, vlažnog zraka. Nakon nastanka oluje, atmosfera je bila iznimno nestabilna, što je utjecalo na povećanje ledenog zrnja prije nego što je zbog gravitacije palo na tlo”, stoji u njihovu saopštenju.

Prethodni rekord najsnažnijeg grada postavljen je 2020. za vrijeme velike oluje u Queenslandu, izvijestio je BOM.

Upozorenje za olujno nevrijeme praćeno grmljavinom i u srijedu je na snazi ​​za dijelove Queenslanda, a očekuje se da će se oluje proširiti i na istočna područja države.

Australiju su u posljednjih nekoliko dana zahvatile neuobičajene vremenske pojave. Početkom sedmice na sjeveru Novoga Južnog Walesa evidentirana je i vrlo rijetka pojava tornada.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo