9°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

20.10.2021 / 13:04 BiH - Sarajevo

Reis Kavazović uručio muraselu muftiji sarajevskom Nedžadu Grabusu

Reis Kavazović uručio muraselu muftiji sarajevskom Nedžadu Grabusu
Foto: FENA

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je na svečanosti održanoj u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu uručio muraselu novoimenovanom muftiji sarajevskom prof.dr. Nedžadu Grabusu.

Uz izraze zahvalnosti na ukazanom povjerenju, muftija Grabus je sa članovima Sabora i Rijaseta IZ u BiH, muftijama, imamima, podijelio razmišljanja o važnosti ovoga čina, predaje murasele, i vjerskim utemeljenjima obavljanja te časne dužnosti.

Pored ostalog, kazao je da se jedinstvo Islamske zajednice čuva kroz njezin jasno definiran sistem, stoga će u svom poslu pokušati raditi na programima i planovima u Islamskoj zajednici koji osiguravaju i snaže njeno jedinstvo, s jedne, i njezino otvaranje prema savremenim dobrobitnim tokovima, s druge strane.

Tako će , rekao je, biti vjerni i pouzdani saradnici onih koji su za hrabro i odvažno susretanje tradicije i potreba da se ona pravovaljano osvježava. Trudit će se da se sa uglednog i časnog položaja sarajevskog muftije  podstiče dijalog sa svima (i među svima) koji na bilo koji način pripadaju islamskoj ili muslimanskoj vjeri, kulturi, naslijeđu ili naprosto osjećanju…

- Bit će nam itekako važno da doprinesemo ne samo vjerskom životu Sarajeva, već i njegovom kulturnom životu. U nama će naći pouzdane prijatelje i saradnike svi oni koji oslovljavaju pitanja važna za razvoj ovoga grada i regije kao sigurne sredine – kazao je muftija Grabus.

Sa pozicije sarajevskog muftije, dodao je, dat će doprinos međureligijskom, međukulturnom i međucivilizacijskom dijalogu u Sarajevu i svim medžlisima na području sarajevskog muftijstva.

Na to nas, istakao je, obavezuje naša teška nedavna prošlost, ali upravo ona nam je podsticaj da čovjek može biti biće koje se iz svoga zla može, ako mu se pomogne, uspraviti u najljepša stanja i razine svoga dobra.

Izborom za sarajevskog muftiju omogućeno mi je, rekao je, da dam skromni doprinos, da onom izrazu o »Sarajevu kao evropskom Jerusalemu« dodatno udahnemo duh, sadržaj, ljubav i međusobno razumijevanje.  

- Naš Stvoritelj, dragi Bog, jeste Bog svih nas, Bog svih ljudi, svih vjernika i svih koji tvrde da ne vjeruju. Trudit ćemo se dati od sebe najljepše da ovaj grad i regija doprinesu našem međuljudskom sporazumijevanju – istakao je Grabus.

Posebnost Sarajeva, dodao je, ne ogleda se samo u prostornoj blizini vjerskih objekata, džamija, crkava i sinagoge, posebnost Sarajeva su njegovi ljudi, muškarci i žene, vjernici i vjernice koji višestoljetnu praksu zajedničkog života i ljudske blizine nikada nisu prekidali. Postoje i drugi gradovi u svijetu koji imaju sakralne objekte različih vjerskih tradicija, ali ne postoji duh zajedništva kakvim stoljećima živi Sarajevo. U Sarajevu nijednom vjerniku nije tijesno i svako slavi Boga na svoj način. Time pokazujemo Božiju širinu kojom smo nadahnuti. 

- Nastojat ćemo dostojanstveno obavljati našu službu, jer dostojanstvo je vrlina koja se po učenju islama stječe Božijim stvaranjem. Bog nam je to podario, ali tu vrlinu možemo izgubiti neodgovornim ponašanjem. U slučaju pojedinaca, dostojanstvo se održava moralnim postupanjem, a u slučaju institucija – ispravnim djelovanjem. Zato nam je poruka Muhammeda, a.s., stalni podsticaj: Moja zajednica nikada se neće usaglasiti oko nečega što je pogrešno – naveo je Grabus

Ostati vitalna zajednica, poručio je muftija Grabus, znači njegovati sposobnost samokorekcije. Zajednice koje su sposobne same ispravljati svoje greške imaju prednost nad društvima koje gube vrijeme tražeći savršene odgovore i okruženja.

Reisu-l-ulema, u svojstvu vrhovnog muftije, imenuje i dodjeljuje muraselu muftijama. 

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisu-l-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Murasela se daje osobama koje posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici. Uvođenje u muftijsku dužnost predstavlja značajan događaj za Islamsku zajednicu i muslimane.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo