8°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 5°C

20.10.2021 / 12:39 BiH - PDP protiv

Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS

Šeranić predlagač formiranja parainstitucije za lijekove u RS
Foto: Screenshot

U Banja Luci je u toku posebna sjednica NSRS na kojoj poslanici razmatraju situaciju u vezi s isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u RS i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.

- Time će i konačno biti otklonjene prepreke i omogućena nabavka adekvatnog kiseonika za zdravstvene ustanove u Srpskoj, izjavio je ranije resorni ministar Alen Šeranić koji je predlagatelj nezakonito razvlašćivanja državne Agencije.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju, Igor Crnadak, na današnjoj sjednici Odbora glasao je protiv da se Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima uputi u dalju proceduru na sjednici NSRS:


- Radi se o izrazito antievropskom zakonu, koji bi, zbog svoje kontradiktornosti sa brojnim drugim zakonima, donio haos u oblasti lijekova, njihovog uvoza i distribucije u Republici Srpskoj, što predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje i živote građana. Pozivam narodne poslanike da budu razumni, da još jednom razmisle o posljedicama svog glasanja i da danas ne podrže ovaj zakon, rekao je Crnadak.

Prijedlog podrazumijeva formiranje parainstitucije u vidu "Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS".

- Ovim Zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Agencija je samostalna uprava organizacije i ima svojstvo pravnog lica”, navedeno je u članu 4 Prijedloga Zakona.

Sjedište Agencije je po prijedlog u Banja Luci, a djelokrug u oblasti lijekova obuhvata: izdavanje dozvole za stavljanje lijeka u promet, obnovu dozvole za stavljanje lijeka u promet, odnosno njeno ukidanje i izmjene, poslove laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanje stručne ocjene kvaliteta lijekova, izdavanje certifikata o primjenih dobrih opraksi”, navedeno je u članu 8.


Svi farmaceuti, kada na snagu stupi ovaj Zakon, dozvole za prometovanje na teritoriji RS morali bi tražiti od Agencije za lijekove RS.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo