3°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

19.10.2021 / 16:31 Komentari - Respiratori

Zašto svjedoci Tužilaštva postaju njihovi neprijatelji?

Zašto svjedoci Tužilaštva postaju njihovi neprijatelji?

Na zadnjem ročištu održanom prošle sedmice u predmetu respiratori, tužioci koji zastupaju optužnicu ispitivali su još jednog svog svjedoka - Hasana Ganibegovića, bivšeg direktora Ureda premijera FBIH, koji je, upravo zbog afere koja je izbila oko nabavke respiratora ostao bez posla.

Nema sumnje da je to, kao i navodi iz njegovih iskaza datih tokom istrage (na šta su se tužioci pozivali više puta), izazvalo veliko interesiranje javnosti jer se očekivalo da će ovaj svjedok potvrditi mnoge navode optužnice ali i tužioca, a možda čak (napokon) i otkriti “pozadinu“ i “političke nalogodavce“ nabavke respiratora na čemu se insistira od početka afere, ali nikako i da se i dokaže.

Na iznenađenje mnogih, a nesumnjivo prvenstveno tužioca svjedok Ganibegović je dobrim dijelom “zaboravio“ dijelove svoga iskaza uz objašnjenje da je izjave davao pod pritiscima kojima je bio izložen tokom istrage: prijećeno mu je hapšenjem i optužnicom, tužitelj se neprimjereno ponašao lupajući rukom od sto dok ga je saslušavao, njegovoj supruzi na vrata je dolazila SIPA-a...

Ganibegović je na kraju prvog dana ispitivanja proglašen “neprijateljem Tužilaštva“ koje je najavilo dodatno ispitivanje ovog svjedoka na narednom ročištu, ali ni nakon višesatnih sugestivnih pitanja, od kojih su mnoga ponavljali i po nekoliko puta, tužioci nisu dobijali odgovore koje su očito željeli. Ganibegović je ustvrdio da je cijela Vlada znala za nabavku respiratora, da u Federalnom štabu Covilne zaštite “ne sjede pčelari nego vladini službenici“ koji uvijek pitaju kad im nešto nije jasno i imaju materijale o svemu, te da je priča kako je premijer “presvukao 16 ljudi“ u Vladi “smiješna“.

Tužioci su pokušali i sa svojim “najjačim argumentom“ – viber prepiskom koja je uvijek posebno zanimljiva medijima bez obzira što su sve “najjače“ poruke dosad više puta pročitane, no Ganibegović je objasnio da to nije bila nikakva formalna grupa na viberu argumentirajući to i njenim nazivom, ali i time da su u toj grupi bile i slike “njegovog psa, njegove bebe i njegovih palačinaka“.

Nije tužiocima pomogao ni pokušaj diskreditovanja svjedoka, na šta je reagovao i član Vijeća sudija Branko Perić upozoravajući tužioca Mirzu Hukeljića kako ne želi da se zloupotrebljava sudnica, a onda je Perić pitao tužioca da li su ovim svjedočenjem potvrđeni navodi iz optužnice na šta je Hukeljić odgovorio kako ne želi davati ocjenu o tome, no Perić mu je oštro rekao: “Ne možete reći jer niste dokazali niti jedan navod“

Podsjetimo, Ganibegović je bio svjedok Tužilaštva čijim ispitivanje su tužioci trebali dokazati neke od navoda iz optužnice. Podsjetimo i da ovo nije prvi put da sudije opominju tužioce zbog ponašanja u sudnici u ovom procesu, a predsjednica Vijeća se čak pozivala i na sankcije i ovlaštenja koja ima, jer su tužioci sudnicu pretvorili u pozornicu gdje prije svega prave nastupe za medije, na šta su upozorili i neki od advokata.

U prilog tome govori i to što nakon prvobitnih “senzacionalnih“ ročišta na kojima su čitane prepiske iz viber grupa (mada poruke nemaju težinu materijalnih dokaza, one su prije svega zanimljive medijima) tužioci imaju sve više “problema“ sa svjedocima koje pozivaju i koji bi trebali potvrđivati navode iz optužnice, što se dosad rijetko desilo: posvjedočeno je da Zavod za javno zdravstvo sačinio spisak neophodne medicinske opreme u vrijeme prvog vala pandemije na kome su bili i respiratori, Vlada FBiH je odobrila njihovu nabavku, a ne premijer na svoju ruku kako se to predstavlja.

Tužilaštvo do sad nije dokazalo, mada se dokaz o tome ne pominje ni u optužnici, ni da je premijer imao bilo kakve materijalne koristi od nabavke respirtori iako su ga optužili i za to.

Tužioci nastavljaju s izvođenjem svojih dokaza i saslušavanjem svojih svjedoka. Upućeni tvrde da će posebno biti zanimljivo kad krenu s ispitivanjem posrednika preko kojih je Fikret Hodžić, odnosno Srebrna malina nabavila respiratore, sa čim premijer Federacije niti iko iz Vlade nije ništa imao, a upravo ti svjedoci bi trebali rasvijetliti kako su nabavljeni sporni respiratori za Federaciju, preko koga, ko su bili posredici, kako je formirana cijena koju je na kraju plaćena, da li je bilo neke prevare oko toga, ko je kako i koliko zaradio na tom poslu...

Ali, to su sve svjedoci Tužilaštva koji bi trebali potvrditi navode iz optužnice, no, s obzirom na dosadašnja svjedočenja mnogi se s pravom pitaju šta će se tada otkriti, kao i šta će tek biti kad odbrane krenu s izvođenjem svojih dokaza i svjedoka?

 

D. S


(Vijesti.ba)

Izdvajamo