5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

19.10.2021 / 13:09 Politika - Predsjednik SDA

Izetbegović: Čović će 'igrati' stabilizirajuću ulogu, ako krene Dodik će snositi odgovornost

Izetbegović: Čović će 'igrati' stabilizirajuću ulogu, ako krene Dodik će snositi odgovornost
Foto: Vijesti.ba

Predviđa da će se sve svesti na "tresla se gora, rodio se miš" ...

Imao sam ozbiljan sastanak sa gospodinom Čovićem na kojem smo se dogovorili da ćemo učiniti sve da očuvamo mir, stabilnost i sigurnost zemlje, da se ne ode u neke loše scenarije koje neki pokušavaju da nam naprave ovdje u BiH.

Izjavio je ovo danas u Sarajevu novinarima lider SDA Bakir Izetbegović.

- Možda hrvatskom faktoru dobro dođe jedan pritisak koji je stvoren na ovaj način, da se ubrzaju rješenja po pitanju Izbornog zakona.

Mislim da gospodinu Čoviću i općenito ozbiljnim hrvatskim političarima ne pada na pamet da uđu u neke loše scenarije. To sam juče jasno i nedvosmisleno čuo i od gospodina Čovića, tako da će oni sasvim sigurno, zajedno sa nama, igrati tu stabilizirajuću ulogu u BiH - kazao je Izetbegović.

Istakao je da je ono što lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavljuje i dalje samo priča.

- Ako se upusti da bilo šta od toga uradi, a naročito ako se krene na kasarne, recimo, onda će definitivno ući u udar na ustavno-pravni poredak države i snositi odgovornost za to - naveo je lider SDA.

Naglašava da se neće moći desiti podjela BiH, te da se ne mogu predvidjeti iracionalna ponašanja političara.

- Vjerovatno će se desiti da NSRS ide u tom smjeru, nevoljko će ga pratiti dio ljudi, jer vidimo da unutar same RS ima izuzetno snažan otpor, i među političarima i među strankama. Predviđam da će se to sve svesti na "tresla se gora, rodio se miš" - poručio je Izetbegović.

Upitan da prokomentira jučerašnje puštanje iz pritvora Edina Vranja i je li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jedini koji može smijeniti Dodika, Izetbegović je naveo kako smatra da Dodika prije svega može smijeniti narod.

- Mislim da srpskom narodu nije do ovoga, jer narodi idu u ratovei konflikte kada su im ugrožena prava. Ne može se reći da je srpskom narodu u BiH i na koji način ugroženo pravo u BiH, tako da nema jednog pritiska koji bi povukao stvari u tom "ne daj Bože" smjeru.

Vučić može itekako pomoći i mislim da je ovo sasvim jasna poruka, ovo je ponuđena ruka od strane Beograda i Srbije i ja sam mu poslao poruku u kojoj sam mu čestitao na ovoj odluci ne samo za Vranja, nego i na tome da će sve predmete koji se odnose na ljude koji su navodno počinili zločine prema Srbima u BiH tretirati bh. Tužilaštvo, a ne srbijansko, što je jako dobra poruka - zaključio je Izetbegović.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo