3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

18.10.2021 / 20:00 Komentari - Harmonika za kraj

Od Jelavića do Dodika: Šta će uraditi međunarodni faktor

Od Jelavića do Dodika: Šta će uraditi međunarodni faktor
Foto: Vijesti.ba

Dok je Milorad Dodik jutros feštao u zgradi Predsjedništva BiH, Institut za javno zdravstvo RS objavio je podatak o još 15 preminulih od posljedica korone u manjem entitetu.

Bio je to 314. smrtni slučaj od korone u RS u prvih 17 dana ovog mjeseca. Iako je to nepopularno odvajati, kada se RS posmatra odvojeno, ona je ubjedljivo prva, odnosno najgora u Evopi po smrtnosti od korone po glavi stanovnika. U istom periodu u Federaciji BiH je zabilježeno 185 smrtnih slučajeva, iako se radi o duplo većem entitetu po broju stanvnika.

“Dok ljudi umiru, Dodik nazdravlja alkoholom i pjeva”, poručiće lider SDS-a Mirko Šarović. No, Dodik poručuje da stajanja nema. Možda kada je u pitanju harmonika i alkohol, ali ne kada je u pitanju vraćanje nadležnosti na RS.

Sudeći po stavovima opozicije u avanturu ide sam, no namjera je sakriti se iza odluka Skupštine RS. Osim podsticanja na rušenje ustavno-pravnog poretka, Dodikovog potpisa neće biti niti na jednom dokumentu. Rukovodstvo Skupštine će se sakriti iza zastupnika i inistitucije. Ali oni koji krenu u provođenje takvih zaključaka, poput eventualno pripadnika Oružanih snaga, biće označeni kao učesnici oružane pobune i pitanje je ko će ih i hoće li iko moći zaštiti.

U slučaju da im u budućnosti neko ipak pruži zaštitu, budućnost je i dalje neizvjesna. Zadnji dostupni podaci govore da je nivo zaduženosti RS prešao 5,5 milijardi KM. Radi se o iznosu većem nego u Federaciji, a opet Federacija ima duplo veći broj stanovnika i veći ekonomski potencijal.

Iako golemi, dodatno opterećenje budžetu neće biti jedini problem s kojim će se RS suočiti u slučaju da Dodik nastavi putem kojim je krenuo. RS bi u tom scenariju mogla doći pod sankcije brojnih zapadnih zemalja. Da su Kina i Rusija dovoljan garant za investicije, kako to tvrdi Dodik, onda sasvim sigurno ne bi prije nekoliko dana molio austrijskog ministra Linharta da se austrijske firme ne povlače iz RS.

Ipak, veliko je pitanje i šta je međunarodni faktor uopće spreman učiniti. Je li spreman postupiti kao u slučaju Ante Jelavića i tzv. “Hrvatske samouprave” prije 20 godina, kada je visoki predstavnik hrvatskim buntovnicima okončao politike karijere ili je spreman dopustiti da entitet stvoren na ubijanju i progonu drugih, progonom državnih institucija pokuša zaokruži svoj projekt.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo