10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

17.10.2021 / 17:02 Politika - Banja Luka

Dodik najavio: Od 26. oktobra novi ustavni poredak

Dodik najavio: Od 26. oktobra novi ustavni poredak
Milorad Dodik / Arhiv
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da RS ima pravo na svoja ovlaštenja, te da se ponaša u skladu sa Ustavom i nikoga ne izaziva.

- RS će do 20. oktobra imati uređene sve zakone, 25. ćemo izaći s tim i 26. zakazati sjednicu Narodne skupštine RS koja će donijeti zaključke i zakone i postaviti novi, odnosno stari ustavni sistem - rekao je Dodik.

On je istakao da će RS vratiti svoja ovlaštenja koja joj po Ustavu pripadaju.

- Ako je Ustav BiH bio dovoljna garancija Srbima da prihvate i odreknu se nezavisne RS koju smo imali, da bi bili u aranžmanu koji se zove Ustav BiH, zašto onda ne bi taj isti ustav sada poslužio kao osnova da se riješimo nezakonitosti i neustavnog ponašanja. Sva priča je o tome, a ovo što je u međuvremenu rađeno je neuspjeli eksperiment - naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti RS, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da Šarović može da predloži sve što želi, ali i sam zna da od tog nema ništa.

- Za sve što Šarović predloži u parlamentu BiH, npr. zakon o ukidanju Zakona o vojsci, može računa na sve glasove SNSD-a. Samo ću ga na kraju pitati zašto to radi kada zna da tako ne može, ali neka proba, ja nisam protiv toga - rekao je Dodik i dodao će u RS nastaviti da rade po planu, te da će do 20. oktobra biti uređeni svi zakoni.

Dodik je rekao i da RS ima pravo na svoju vojsku.

- Mi ćemo to organizovati. Kako će se oni /Bošnjaci/ organizovati to je njihov problem. Da li ćemo participirati u zajedničkim institucijama koje nisu ustavne? Nećemo. Da li ćemo zaštiti naše ljude koji su u međuvremenu radili u tim institucijama? Naravno da hoćemo - istakao je Dodik.

Dodik: BiH nikada nije bila stabilna, ali nema razloga za strah zbog zlonamjernih priča o ratu

Dodik je rekao danas da Bosna i Hercegovina nikada nije bila stabilna, ali da nema nijednog razloga da se neko zabrine zbog priča o ratu.

- Samo oni zlonamjerni koji pokušavaju da naprave još više zla forsiraju priče o sukobu i ratu. Niko ovdje ne potencira sukob i rat, ali očigledno ima nekih, koji su izvještavali kad je ovdje bio rat, a kojima to izgleda egzotično, pa pokušavaju da naprave takvu vrstu priče - rekao je Dodik na Јahorini.

On je rekao da su sve aktivnosti koje preduzima RS redovne, potpuno legitimne, ustavne i zakonite.

- To je ustavan proces koji RS pokušava da uradi i uradiće, ništa drugo se ne izaziva. Očigledno da političko Sarajevo pokušava da nametne drugačiju percepciju o tome. Apsolutno mislim da nema bojazni u tom pogledu jer će RS i čitava BiH živjeti u miru - poručio je Dodik.

Dodik je istakao da oni koji krše ustave i zakone moraju da odgovaraju za to, ali, kako je rekao, one zakone koji moraju biti usklađeni sa Ustavom.

- Stvari treba da se rješavaju politički. Situacija u BiH je oduvijek uzavrela, ali neko pokušava da doda još veću temperaturu - rekao je on.

Dodik je rekao da RS ne pravi projekat odvajanja i secesije, te da se ponaša u skladu sa Ustavom.

- Donosićemo samo propise u skladu sa Ustavom i našim nadležnostima, a one nadležnosti koje su date BiH nećemo dirati, ali ne želimo nasilje visokog predstavnika - poručio je član Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo