8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

17.10.2021 / 13:28 BiH - Pomoćnik gradonačelnice Sarajeva

Hadžiahmetović: Javni doček Nove godine zavisit će od epidemiološke situacije

Hadžiahmetović: Javni doček Nove godine zavisit će od epidemiološke situacije
Foto: Elvir Hadžiahmetović / Fena
Uprava Grada Sarajeva intenzivno radi na pripremi javnog dočeka Nove 2022. godine, ali ističu da će realizacija takvog događaja zavisiti od epidemiološke situacije.

- Intenziviramo aktivnosti oko donošenja odluke da li će biti javnog dočeka Nove godine ili ne, ali radimo kao da će javog dočeka biti. No sve zavisi od epidemiološke situacije. Vlada KS bi trebala odlučiti o tome - kazao je za Fenu pomoćnik gradonačelnice Elvir Hadžiahmetović.

Za sada se zna, dodao je, da će u okruženju jedino Ljubljana raditi program na otvorenom, dok Zagreb i Beograd još nisu odlučili.

Kad je u pitanju Sarajevo, dilema je također na kojim lokacijama i u kom kapacitetu će biti organiziran događaj, dodaje Hadžiahmetović, da li će to biti ispred Katedrale, Vječne vatre ili na nekoj drugoj lokaciji.

- Svakako da će ove godine zbog zaraze koronavirusa sve biti u manjem kapacitetu nego ranijih godina. Ukoliko organizacija bude odobrena od nadležnih institucija, događajima mogu prisustvovati samo građani i turisti koji su vakcinisani, koji su preboljeli koronu i oni koji imaju PCR test i to u određenom broju - istakao je on.

Stoga Hadžehmetović poziva sve one koji bi željeli prisustvovati centralnom dočeku, a nisu vakcinisani, da to što prije učine.

U budžetu Grada Sarajeva za taj događaj je planirano 50.000 KM, uz učešće Kantona Sarajeva, gradskih općina i Turističke zajednice KS, ali Hadžiahmetović kaže da bi budžet mogao biti i veći ukoliko se dobije odobrenje za realizaciju projekta.

Ali, ukoliko epidemiološka situacija i ne bude dobra, ideja je, kako kaže, da se građanima omogući da u vrijeme novogodišnjih praznika i vjerskih blagdana, borave što više na otvorenom.

- Za tu priliku planirana je ugodna atmosfera u kojoj će građani i turisti porodično moći uživati u šetnji gradom koji će biti na određenim lokacijama veličanstveno okićen, uz brojne atraktivne sadržaje, koje će pripremiti Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Turistička zajednica KS, općine, javna preduzeća - rekao je Hadžiahmetović.

Ove godine je Vlada Kanton Sarajevo formirala Koordinacioni tim od predstavnika Grada Sarajeva, općina, Turističke zajednice i kantonalnih javnih preduzeća, a koji je zadužen da za Novu godinu i u zimskoj turističkoj sezoni Sarajevo izgleda ljepše nego ikada do sada.

- Sav novac koji se uloži će biti dobra investicija jer će se kroz potrošnju, naročito turista iz regije, višestruko vratiti, a omogućit ćemo i unosnije poslovanje sarajevskim privrednicima - istakao je Hadžiahmetović.

Kalendar novogodišnjih događanja će uraditi Turistička zajednica KS, a u kome će biti naznačeni događaji privlačni turistima i građanima.

Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, općine, javne institucije, ranijih su godina organizirale javni doček nove godine, a koncerti Dine Merlina, Zdravka Čolića, bili su najposjećeniji u čitavom regionu, pa i u Evropi.


(Fena)

Izdvajamo