7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

16.10.2021 / 21:52 SHOW - Preporuka liječnika

Kraljicu Elizabetu napušta vitalnost, mora se odreći jednog od rijetkih užitaka

Kraljicu Elizabetu napušta vitalnost, mora se odreći jednog od rijetkih užitaka
Foto: Agencije
Britanska kraljica Elizabeta II. je, kao i James Bond, navečer voljela popiti čašu suhog martinija - činila je to godinama, ali liječnici su joj preporučili da se ubuduće suzdrži od tog sitnog zadovoljstva.

- Za nju to nije velika stvar, ne pije mnogo, ali nije fer što se u ovoj fazi svog života mora odreći jednog od rijetkih užitaka - kaže izvor blizak kraljevskoj kući.

Čini se da devedesetpetogodišnju kraljicu polako napušta vitalnost. Na nedavnom obilježavanju jedne obljetnice u Westminsterskoj opatiji oslanjala se o štap, što nije radila još od 2003., kad joj je štap trebao jer se oporavljala od operacije koljena.

Možda je zaista ušla u fazu kad joj alkohol, pa i u malim količinama, više šteti nego pomaže. Poznato je da kraljica ljeti preferira koktel s malo dubonneta i džina, kriškom limuna, puno leda i toliko puno voća da joj ti kokteli izgledaju poput voćne salate. Martini voli suh do kosti (Buckinghamska palača proizvodi vlastitu marku džina od bobica skupljenih u dvorištu palače), a prije spavanja znala je popiti čašu šampanjca. Rezervirana je jedino prema vinima.

- Ja zapravo i ne pijem vino, ali čujem da je jako dobro - rekla je jednom prigodom najdugovječnija britanska vladarka, koja je sada silom prilika postala i kraljica trezvenosti. Kad sljedeće godine bude slavila platinasti jubilej - 70 godina na prijestolju - vjerojatno joj ni liječnici neće zamjeriti ako u tako izuzetnoj prigodi ispije zdravicu ili dvije.

Tajni prolaz

Što se tiče običaja vezanih uz konzumiranja alkohola na britanskom dvoru, nedavno je Jack Brooksbank, suprug princeze Eugenie, potvrdio da među mnogim tajnim prolazima palače Sv. Jakova, jedan tunel vodi izravno do famoznog Duke’s bara, najekskluzivnijeg pojilišta u luksuznom Duke’s hotelu s pet zvjezdica u otmjenoj londonskoj četvrti Mayfair.

Nema dokaza da je Elizabeta ikad koristila taj tajni pasaž niti podataka tko ga je dao izgraditi. Jack Brooksbank je među ostalim i ambasador tekile brenda Casamigos, u čijem reklamnom sloganu stoji da ne izaziva mamurluk. Brooksbank veli da ne voli izgovarati taj slogan stoga što mu savjest nalaže da ljudima šalje poruku - pijte odgovorno.

Kraljičino pivo

I ljubitelji piva imaju razloga nazdravljati britanskoj kraljici. Elizabeta je proljetos odobrila da na njezinom posjedu Sandringham u Norfolku počne komercijalna proizvodnja dvije vrste piva: jedno je od organski uzgojenog ječma, drugo od tri vrste organski uzgojenog hmelja, a poseban sastojak u oba ta piva je kristalno čista voda s tamošnjeg izvora.

Kraljičino pivo, koje ona vjerojatno nije i okusila, prodaje se samo u gift-shopovima na posjedu Sandringham. Elizabetin pokojni suprug, princ Philip, bio je veliki ljubitelj piva i sigurno bi pozdravio odluku da se pitoreskni Sandringham obogati pivovarom.

Za razliku od svoje majke, princ Charles ne bježi od vina. Ne samo da ga voli piti, nego ga koristi i kao gorivo za svoj omiljeni Aston Martin. Kako bi smanjio svoj karbonski otisak, britanski prijestolonasljednik u spremnik toči bioetanol napravljen od mješavine sirutke i neutrošenih viškova bijelog engleskog vina, uz dodatak od 15 posto bezolovnog benzina. Kad se 31. listopada na Cop26 konferenciji o klimatskim promjenama susretne s Gretom Thunberg, princ Charles se nada da će ga mlada aktivistica podržati u inicijativi o autima s pogonom na sir i vino.

(Vijesti.ba / Gloria)

Izdvajamo