-1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

16.10.2021 / 21:35 BiH - Svečanost u Sarajevu

"Merhametova" godišnja nagrada uručena MC Srebrenica - Potočari

Memorijalni centar Srebrenica - Potočari ovogodišnji je dobitnik nagrade koju Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ dodjeljuje iz svoje Fondacije „Muradif Ćato“.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD danas je na svečanosti u Sarajevu uručio nagradu koju je u ime „Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari“ primio Šefket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora ove institucije.

– „Merhamet“ je kao dobrotvorno društvo prepoznatljiv kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan nje uglavnom po svojim humanim akcijama. Ova humanitarna organizacija je, na sreću svih nas, stimulativno djelovala na institucije i pojedince dodjeljujući ovakvu nagradu. Izuzetno mi je zadovoljstvo da mogu u ime Memorijalnog centra primiti nagradu – kazao je Hafizović i zahvalio se „Merhametu“ što su izabrali ovu instituciju za dobitnika godišnje nagrade.

On je u obraćanju rekao da je „u vremenu nevolje i izazova za naš narod koji živi u istočnoj Bosni u trenucima kada mnogi pomišljaju da smo zaboravljeni i ostavljeni, mi znamo da nismo jer imamo svoje prijatelje, svoje institucije i organizacije, zajednicu koja naš narod u Srebrenici uvijek nosi u mislima i u srcu”.

Dodao je da su kroz Memorijalni centar uspjeli ne samo sačuvati sjećanje na genocid, ne samo boriti se za istinu i pravdu, već i ponuditi priliku generacijama koje dolaze da uče, rade i djeluju, da kroz ovu instituciju vide i život i obnovu zajednice u Srebrenici.

– Trebale su godine rada da dođemo do ovoga što imamo danas. Nelegalnog objekta u dvorištu Fate Orlović više nema, nelegalne ploče koja slavi ratnog zločinca na Studentskom domu na Palama više nema, u našoj zemlji je zakonom kažnjivo negirati genocid i umanjivati žrtve, zabranjeno je veličati zločince. U vremenu kada nam se čini da je cijela zemlja u krizi, zaboravljamo koliko toga smo učinili da danas Bosne i Hercegovine ima mnogo više na svakom njenom pedlju, nego što je bilo prije 10, 20 godina – kazao je Hafizović.

Predsjednik „Merhameta“ Kenan Vrbanjac je rekao da je Upravni odbor ove humanitarne organizacije jednoglasno odlučio da ovogodišnji dobitnik njihove najznačajnije nagrade bude „Memorijalni centar Srebrenica – Potočari“.

Dodjelom nagrade Memorijalnom centru “Merhamet” je, prema njegovim riječima, želio pružiti bezrezervnu podršku ovoj instituciji i na taj način poslati snažnu poruku onima koji negiraju genocid i koji iz faze poricanja prešli u fazu otvorenog veličanja genocida i njegovih počinilaca.

– “Merhamet”, koliko je to u njegovoj mogućnosti, kontinuirano pomaže Memorijalni centar i to će i dalje činiti. Podrška Memorijalnom centru i njegovoj misiji trebala bi biti obaveza svih nas kako bismo njegovali kulturu sjećanja na planetarni zločin koji je učinjen nad Bošnjacima, u julu 1995. godine, kulturu sjećanja na nevine žrtve koje su našle smiraj u “dolini bijelih nišana”.

Memorijalni centar, sa svojom misijom i svim svojim aktivnosti najbolji je bedem za odbranu od sve agresivnijeg negiranja genocida. Dok je Memorijalnog centra i hiljade bijelih nišana u njemu, ali i svih nas, živjet će istina o najbolnijem periodu sveukupne historije bošnjačkog naroda – kazao je Vrbanjac i uputio poruku bh. institucijama, privrednicima i svim ljudima dobre volje da pruže podršku „Memorijalnom centru Sebrenica – Potočari”.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ je naglasila da je izuzetno značajno što je ovu nagradu dobio „Memorijalni centar Srebrenica – Potočari“, ne samo za ovu instituciju nego i za sve žrtve, dobre ljude, da se zna da se isplati raditi, boriti za istinu i tražiti pravdu.

– Mi smo prije možda deset godina dobili ovu istu nagradu, znači puno kada ljudi rade, pa ih neko nagradi za taj njihov rad, onda znaju da su nešto uradili – rekla je Subašić.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, donedavni predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović, dobročinitelj i vakif Muradif Ćato, predsjednik Udruženja „Bosna Sandžak“ iz Turska Muhammed Sancaktar i njegov zamjenik Hilmi Erdem, predsjednik BZK „Preporod“ Sanjin Kodrić, predsjednik Asocijacije „Krug 99“ Adil Kulenović i mnogi drugi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo