-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

16.10.2021 / 19:53 Svijet - Njemačka kancelarka

Merkel kod Erdogana u oproštajnoj posjeti Turskoj

Merkel kod Erdogana u oproštajnoj posjeti Turskoj
Foto: Merkel i Erdogan / Agencije
Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u oproštajnu posjetu Turskoj i na razgovore sa predsjednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

U izvještaju AP se navodi da su Merkel i Erdogan evropski lideri koji su najduže na vlasti.

Predsjednik Turske je izjavio da je u posjetu došla njegova „draga prijateljica“ Angela Merkel, koja je dala veliki doprinos kreiranju sporazuma o izbjeglicama između EU i Turske i najavio da će Ankara nastojati da održi dobru saradnju i s novom njemačkom vladom.

- Nadam se da će se uspješna saradnja koju smo imali s Angelom Merkel nastaviti i za vrijeme mandata nove vlade Njemačke - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Uprkos neslaganjima oko određenih pitanja, dijalog s Merkel pomogao je u rješavanju raznih pitanja, među kojima su proces pristupanja Turske EU i izbjeglička kriza, podsjetio je Erdogan i zahvalio njemačkoj kancelarki na „istinskim naporima“ koje je uložila u rješavanje bilateralnih i regionalnih pitanja, posebno krize u Siriji, prenosi Hina.

Merkel je izrazila očekivanje da će nova vlada u Berlinu nastaviti da radi na geostrateškoj saradnji s Turskom, premda, kako je rekla, dosadašnji rezultati Turske u sferi ljudskih prava i sloboda pojedinca i dalje ostaju kamen spoticanja.


(Vijesti.ba / Nova.rs)

Izdvajamo