-2°C
Mostar 0°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

15.10.2021 / 19:45 Tenis - Veliki uspjeh

Bh. teniser Marko Maksimović prvak Evrope!

Bh. teniser Marko Maksimović prvak Evrope!
Foto: Vijesti.ba
Mladi bosanskohercegovački teniser Marko Maksimović je novi prvak Evrope do 16 godina. Mladi Dobojlija je u finalu pobijedio Slovaka Mihala Krajcika sa 2:0 (7:5, 6:3).

Nakon što su oba tenisera osvojili po gem na svoj servis (1:1), Maksimović uspijeva osvoji tri uzastopna gema i dolazi do vodstva od 4:1. Krajci potom uspijeva smanjiti na 4:2, a nakon toga vraća break i smanjuje ma 4:3. Na servis Slovaka, Maksimović je izborio dvije break lopte, te koristi odmah prvu za vodstvo od 5:3, a nakon toga je servirao za slavlje u prvom setu. Servis ga nije služio u devetom gemu, pa Slovak odmah uzvraća break i dolazi do 5:4. Slovak je poveo sa 40:15 u 10. gemu, ali je Marko izjednačio na 40:40. Ipak, Krajci sa dva brza poena osvaja gem i dolazi na 5:5. U narednom gemu, Marko je bio sjajan, Slovak je jedini poen osvojio nakon duple servis greške našeg tenisera, koji je poveo sa 6:5. U 12. gemu Marko dolazi do break lopte, ali je ne koristi, pa Slovak dolazi do izjednačenja u tom gemu. Ipak vrlo brzo Maksimović osvaja poen, a potom Krajci pravi duplu servis grešku i naš teniser osvaja prvi set sa 7:5.

Imao je Slovak šansu za break na startu drugog seta, ali se Marko konsolidovao i stigao do 1:0, a onda je on sjajnom igrom došao na 40:0 i imao je tri break lopte, te je iskoristio drugu za 2:0. Treći gem drugog seta pripao je Slovaku, koji je tako uzvratio break za 2:1. Maksimović potom ponovo osvaja break za 3:1, ali Slovak odmah uzvraća te je to bilo 3:2. Šesti gem je trajao jako dugo, Maksimović je imao tri break lopte i treću je iskoristio te poveo sa 4:2.

Supertalentovani Dobojlija je potom sjajno servirao i stigao do 5:2. Slovak je potom odlično servirao za 5:3.

Međutim Marko je bio sjajan na svom servisu i stigao do 6:3 i tako ispisao historiju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo