3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

14.10.2021 / 21:59 Svijet - Čelnik Rafako SA

Labedzki: Termoelektrane na ugalj još tri decenije

Labedzki: Termoelektrane na ugalj još tri decenije
Foto: EnergijaBalkana

Tokom narednih 30 godina ugalj će i dalje biti korišćen kao gorivo u energetici. Uz primjenu savremenih superkritičnih tehnologija.

- Poljska ima pred sobom ogroman izazov kao proizvođač „najprljavije” energije u EU. U realizaciji ovog izazova Rafako namjerava da učestvuje. Imamo kompetencije i tehnologije koje trebaju Srbiji i Poljskoj. Potrebna je sinergija. Hoćemo da predstavnici države uvide naše planove i da nam pomognu, kaže Radoslaw Domagalski-Łabędzki, predsjednik uprave Rafako SA, za portal Energije Balkana.

- To je put bez povratka. Srednji vijek naših konvencionalnih elektrana iznosi 50 godina. Danas one proizvode značajan dio (oko 70%) električne energije. Ali, to se mora promijeniti. Preostali dio energije proizvode elektrane koje su još starije. Srednji vijek termoelektrana u EU iznosi 35 godina, kaže Radoslaw Domagalski-Łabędzki, komentarišući insistiranje EU na gašenju termoelektrana u Poljskoj, ali i drugim zemlja Evrope.

On navodi da ne treba se čuditi da EU insistira na gašenju termoelektrana.

- Međutim, taj proces mora biti dobro isplaniran. I to na godine, da ne bi došlo do pogoršanja energetske bezbjednosti naše zemlje. Imajmo u vidu da je od 2016. godine 15 evropskih zemalja objavilo postepeno povlačenje uglja iz proizvodnje električne energije. Njih 14 deklariše to do 2030. godine, Nemačka do 2038. U Poljskoj se planira gašenje najveće termoelektrane u Bełchatowu nakon 2030. godine, kaže on.

Kao savjet dodaje - najkraće, pripremu za nužne modernizacije i planiranje harmonograma, zato što kada bude trebalo ispuniti norme EU, može preostati malo vremena – ako se čeka do zadnjeg trenutka.

- Ipak smatram da će tokom narednih 30 godina, ugalj, bar djelimično, i dalje biti korišćen kao gorivo u energetici. Naravno uz primjenu savremenih superkritičnih tehnologija. U Poljskoj je, trenutno, planirano odustajanje od korišćenja uglja do 2050. godine, kaže Domagalski-Łabędzki.

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo