8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

14.10.2021 / 16:09 Svijet - Njemačka kancelarka

Merkel: Samo ujedinjena Evropa jaka Evropa

Merkel: Samo ujedinjena Evropa jaka Evropa
Foto: Profimedia

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je u četvrtak u Caceresu, na zapadu Španije, Evropsku nagradu "Charles V" (Carlo V) koju dodjeljuje fondacija Yuste.

Na ceremoniji održanoj u manastiru Yuste u provinciji Caceres, u zapadnoj španskoj autonomnoj zajednici Extremadura, Merkel je nagradu primila iz ruku španskoga kralja Felipea VI, a svečanosti su prisustvovali premijer Pedro Sanchez i ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, javlja Anadolija.

Žiri Fondacije Yuste objavio je kako se Merkel smatra vrijednom te nagrade "za svoje zasluge Evropi tokom svoje političke karijere kao odlučna zagovornica procesa evropskih integracija i važne evropske strateške uloge na međunarodnoj sceni".

Prisutnima se kratko obratila i Merkel, a poručila je kako je "samo ujedinjena Evropa jaka Evropa". Ona je upozorila da će "EU imati problema ako neke zemlje ne budu spriječene u isticanju svojih nacionalnih interesa u kratkom i srednjoročnom razdoblju".

Kralj Španije Felipe VI opisao je 67-godišnju Merkel kao osobu čiji su pragmatizam i pouzdanost postali simbol snage u Evropi i svijetu".

- Pristupom koji izbjegava ekstremizam i herojstvo, njeno ime će biti velikim slovima upisano u evropsku povijest velikim jer predstavlja najbolji evropski duh u uniji - poručio je kralj Felipe VI.

Evropsku nagradu "Carlo V" ranije su primila brojna imena, među kojima su Mihail Gorbačov, Helmut Kohl, Jose Manuel Durao Barroso, Javier Solana, Felipe Gonzalez, Simone Veil, Sofia Corradi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo