8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

14.10.2021 / 09:36 Politika - Babalj i Radulović

Formiranje VRS još jedan Dodikov predizborni spin!

Formiranje VRS još jedan Dodikov predizborni spin!
Foto: Screenshot

Ideja o formiranju Vojske Republike Srpske, koju je inicirao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, je nerealna i predstavlja predizborni spin Dodika koji se igra sa emocijama srpskog naroda, istaknuto je u emisiji „Globalno“ BN televizije.

Od formiranja Vojske Republike Srpske u ovom momentu nema ništa. To je klasičan spin Milorada Dodika, smatra poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Babalj.

On navodi da Dodik po svaku cijenu pokušava da drži vlast u svojim rukama, ali da mu to izmiče, jer mu, smatra Babalj, otkazuju i najbliži saradnici koji redaju aferu za aferom.

- Dodik je satjeran u zid i on nema kud i on manerviše na način - sad ću ja narodu reći formiranje Vojske Srpske. Zašto baš Vojska Republike Srpske, zato što je to želja svakog Srbina. Međutim, u budžetu Republike Srpske ne vidim nijedan cent za planiranje za osnivanje vojske.

Onda dolazimo sami do zaključka da ako nije stav to političkog komiteta jednoglasan, jer evidentno je da nije jednoglasan, jer nema marke u budžetu, onda ovdje neko nekog laže, rekao je Babalj i dodao da oni u dogovoru nas sluđuju i samo nas obmanjuju i lažu.

Bez novca, opreme, stručnog kadra nema ni vojske, smatra vojni analitičar Vlade Radulović i ocjenjuje da je ideja o formiranju Vojske Republike Srpske nerealna priča u ovakvoj konstalaciji odnosa u BiH.

- Ako nemate pogodnu političku situaciju da ulazite u ovu priču, onda džaba vam sve to. Veoma je važan i spoljni faktor. Ukoliko nemate spremnost nekog bitnog u regionu ili generalno na globalnom planu, ne možete ništa uraditi. Možda ćete vi i pokušati da napravite neke korake, ali ćete završiti kao teroristička organizacija koja će biti ugušena i to vam je suština, rekao je Radulović za BNTV.

Kakav je stav ostala dva konstitutivna naroda o Dodikovoj ideji, najbolje ilustruje nedavna izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića da je situacija gora nego devedesetih godina, upozorava Babalj.

- Onda pitam prvo majke da li su spremne da šalju svoje sinove u rat i da li je to prioritet. Šta je iza onog ćoška, da mi danas napravimo vojsku, šta je sutra, rekao je Babalj. On je podvukao da je Dodik prešao crvenu liniju i da se igra sa emocijama naroda, što , kaže Babalj, nije dobro jer Dodik nas vodi u olujno vrijeme iz kojeg on ne vidi izlaz.



(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo