19°C
Mostar 20°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

13.10.2021 / 20:34 Svijet - U znak protesta

Izrael: U zatvorima najmanje 250 palestinskih zatvorenika štrajkuje glađu

Izrael: U zatvorima najmanje 250 palestinskih zatvorenika štrajkuje glađu
Foto: Vijesti.ba
U izraelskim zatvorima najmanje 250 Palestinaca počelo je da štrajkuje glađu u znak protesta što su premješteni u izolovane ćelije, saopštili su palestinski zvaničnici.

Štrajk glađu koji predvodi ekstremistički Islamski džihad izbio je u vrijeme pojačane napetosti u izraelskim zatvorima poslije nedavnog bijega šest zatvorenika iz zatvora na sjeveru Izraela za koji se smatralo da je dobro čuvan.

Sva šestorica su uhvaćena u roku od nekoliko nedjelja, ali bijeg predstavlja sramotu za izraelske vlasti.

Izrael drži trenutno u zatvorima više od 4.600 Palestinaca.

Među zatvorenicima su ekstremisti osuđeni za smrtonosne napade na Izraelce i politički aktivisti, učesnici demonstracija, te tinejdžeri uhapšeni jer su bacali kamenice na izraelske vojnike.

Zatvorenici se organizuju po političkim frakcijama, a ustupke obezbjeđuju štrajkovima glađu i drugim zajedničkim akcijama.

Palestinski klub zatvorenika koji predstavlja bivše i sadašnje zatočenike je saopštio da je najnoviji štrajk izbio u znak protesta zbog odvajanja zatvorenika Islamskog džihada u određene ćelije zbog čega su izolovani od većine drugih članova te organizacije.

Predsjedavajući tog kluba Kadura Fares je rekao da će najmanje 250 zatvorenika Islamskog džihada u više zatvora učestvovati u štrajku i da će njih 100 početi da odbija da pije vodu posle nedjelju dana.

On je pozvao na proteste u znak podrške zatvorenicima i rekao da će i druge palestinske frakcije, uključujući pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, takođe učestvovati.

Izraelska zatvorska služba je saopštila da ne zna ni za kakav masovni štrajk i da nije izolovala zatvorenike Islamskog džihada, već ih je pomiješala s ostalima.

Kako je navedeno, to je izazvalo napetost.

Pet od šest pomenutih bjegunaca su članovi Islamskog džihada i ta organizacija je bila pokretačka snaga nereda koji su izbili u nekim zatvorima pošto je Izrael pojačao bezbjednost i premjestio zatvorenike da spriječi nove pokušaje bjekstva.

Islamski džihad izveo je desetine smrtonosnih napada tokom godina na Izraelce i Izrael i druge zemlje ga smatraju terorističkom organizacijom.

Stotine hiljada Palestinaca je prošlo kroz izraelski vojni pravosudni sistem. Skoro svaka palestinska porodica ima nekog rođaka koji je bio u izraelskim zatvorima, a Palestinci sve zatvorenike smatraju herojima. Većina ih je sa Zapadne obale koju je Izrael okupirao 1967. godine.

(Vijesti.ba/Gradski.me)

Izdvajamo