8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

13.10.2021 / 17:32 Regija - Beograd

Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu protiv Vranja

Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu protiv Vranja
Foto: Vijesti.ba
Dana 13. oktobra 2021. godine, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je podiglo optužnicu KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ, saopšteno je iz ove srpske pravosudne institucije.

“Na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine  za ustupanje krivičnog gonjenja u  navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu produžio je pritvor Edinu Vranju za još mjesec dana 11. oktobra.

Vranj je 14.9. ove godine uhapšen na graničnom prijelazu Uvac. Osumnjičen je za ratne zločine počinjene u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine.

Pritvor mu je produžen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći, a shodno članu 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku Srbije. Osumnjičenom Edinu Vranju se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela “ratni zločin protiv ratnog zarobljeništva u saizvršilaštvu iz člana 144 KZ SRJ u vezi sa članom 22 KZ SRJ”.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo