18°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

13.10.2021 / 15:46 Fudbal - Predsjednik FIFA-e

Infantino: Wimbledon je svake godine, zašto SP ne bi bilo svake dvije?

Infantino: Wimbledon je svake godine, zašto SP ne bi bilo svake dvije?
Foto: Vijesti.ba
Svjetsko prvenstvo svake dvije godine neće umanjiti "čaroliju" turnira jer njegova učestalost ne bi uticala na kvalitet i prestiž, izjavio je predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infatino prilikom posjete Izraelu.

Infantino je bio jedan od gostiju koji su prisustvovali desetoj godišnjoj konferenciji Jerusalim Posta.

FIFA i dalje ne odustaje od ideje Svjetskog prvenstva na dvije godine. Trenutno se provodi studija izvodljivosti, uprkos kritika koje je tom prijedlogu uputio veliki broj federacija, klubova, igrača i navijača.

“Svjetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija od 2026. godine već je odlučeno. Hoće li se održavati svake dvije ili četiri godine, to je u fazi savjetovanja“, rekao je Infantino i dodao: “Upravo zato što se radi o čarobnom turniru možda bi trebalo da bude učestaliji“.

UEFA je u septembru oštro kritikovala ideju FIFA-e o Svjetskom prvenstvu na svake dvije godine. UEFA je pozvala FIFA-u da prestane da se bavi tom temom i  da se umjesto toga uključi u konsultacije o reformi međunarodnog kalendara utakmica.

Međutim Infantino ne posustaje.

“Ugled nekog događaja zavisi od njegovog kvaliteta, a ne od učestalosti. Svake godine imate Superbowl,  Wimbledon ili Ligu prvaka, a svi su uzbuđeni i jedva ih čekaju.“

Govoreći o Kataru, Infantino se osvrnuo i na kritike da je domaćin Svjetskog prvenstva neopravdano nagrađen jednim od najvećih sportskih događaja.

“Sada nas čeka 13 mjeseci do Katara. Bit će to vrlo jedinstveno Svjetsko prvenstvo jer će svi stadioni biti vrlo blizu, možda na ukupno 50 kilometara. Za ljubitelje fudbala bit će to poput djeteta u Disneylandu jer će na jednom mjestu dobiti sve najbolje. Fudbal je slavlje, radost, strast. Siguran sam da će ovo biti fantastično Svjetsko prvenstvo“, zaključio je Infatino, prenosi SportKlub.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo