°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka °C
Bihać 21°C

13.10.2021 / 13:42 BiH - 138 izvještaja

Kafedžić: Cilj analitičke platforme javno praćenje ključnih procesa u KS

Kafedžić: Cilj analitičke platforme javno praćenje ključnih procesa u KS
Foto: FENA

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić prezentirao je danas analitičku platformu sa 138 izvještaja iz sedam online registara koji su sastavni dijelovi Informacionog sistema tog ureda.

Uspostavljeni registri sadrže podatke o imenovanim i zaposlenim osobama, imovini nosilaca javnih funkcija, javnim nabavkama koje provode institucije KS, transferima neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta KS, te podsticajima poljoprivredi i razvoju male privrede u Kantonu Sarajevo.

Pored navedenih podataka, Ured je nakon prezentacije u funkciju pustio pomenutu analitičku platformu sa javno dostupnim analitičko-statističkim pokazateljima.

Kafedžić je kazao da je cilj te platforme javno praćenje ključnih procesa u Kantonu Sarajevo, kao što su zapošljavanje, imenovanja, javne nabavke, dodjela sredstva kroz transfere, te podsticaje poljoprivredi i maloj privredi.

Napomenuo je da je to proces na kojem su radili šest mjeseci i u potpunost je proizvod Ureda, uz pomoć i podršku Misije OSCE-a i Američke ambasade u BiH.

- Projekt je nastao tako što smo uočili problem pretrage velikog broja podataka koji se nalaze na našem web sajtu i mogućnosti analitike su vrlo sužene zbog velikog broja podataka, ali i zbog nedostatka javno dostupnih analitičkih alata koji su neophodni za visokorazvijena demokratska društva. Radi se o referentnim podacima, jer ih direktno unose institucije u naš sistem - kazao je Kafedžić.

Pojasnio je da je taj sistem potpuno analitički i operativno autonoman u smislu da Ured ne može uticati na podatke koji se unutra nalaze, a za sve podatke su odgovorne institucije Kantona Sarajevo.

- Postoje veoma interesantni analitički momenti na koje pozivam javnost da obrati pažnju, odnosno rizici koje smo utvrdili, a to su lokalni i opći izbori, promjena vlasti, političke krize koje mogu uticati na promjenu vlasti, gdje ćemo vidjeti pojave kao što su trgovina javnim novcem i finansiranje političkih stranaka - kazao je Kafedžić.

Napomenuo je da će puna vrijednost i smisao analitike doći kroz vrijeme - arhiviranjem podataka kroz duži vremenski period.

Prezentaciji su prisustvovali savjetnik za borbu protiv korupcije u ovom kantonalnom Uredu i predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Larson, te predstavnica Misije OSCE-a u BiH Samra Ramić.

Uz pomoć i podršku Američke ambasade i Misije OSCE-a Ured je ranije uspostavio online registre koji obuhvataju podatke koji se odnose na javni sektor Kantona Sarajevo i koji su javno dostupni.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo