19°C
Mostar 20°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

13.10.2021 / 13:08 BiH - Mostar

Sastanak MUP-a HNK-a i PU dubrovačko-neretvanske: Kriminalci ne poznaju granice

Sastanak MUP-a HNK-a i PU dubrovačko-neretvanske: Kriminalci ne poznaju granice
Foto: FENA

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova HNK u srijedu su s predstavnicima Policijske uprave (PU) dubrovačko-neretvanske iz Republike Hrvatske u Mostaru razgovarali o operativnoj suradnji u oblasti borbe protiv kriminaliteta.

Ministar unutarnjih poslova HNK-a Slađan Bevanda kazao je kako je saradnja s PU dubrovačko-neretvanskom odlična i svakodnevna.

- Naša županija velikim dijelom graniči s Republikom Hrvatskom, poglavito na južnom dijelu i najvećim dijelom se naslanjamo na granicu upravo s Dubrovačko-neretvanskom županijom tako da ima i logike i potrebe za suradnjom našeg MUP-a i policijskih uprava ove županije - kazao je Bevanda.

Dodao je kako je glavna tema današnjeg sastanka vezana za suradnju i razmjenu podataka u vezi kriminaliteta.

- Naime u Hrvatskoj, posebno u Pločama, u zadnje vrijeme pronađena je veća količina droge, a vrlo često imamo problema i s nedopuštenom trgovinom na granici BiH i Hrvatske u području Ivanice i Ravnoga. Ono što je za nas kao Ministarstvo bitno je da povećamo sigurnost građana u tom području, ali i cijeloj županiji, i o svemu tome razgovarali smo danas s kolegama iz PU dubrovačko-neretvanske - kazao je Bevanda.

Što se tiče pritisaka migranata na ovom dijelu granice, ministar Bevanda navodi kako ga u zadnjih nešto više od godinu dana nema.

- Srećom taj pritisak nije tako velik ni u našoj županiji, a ni graničnom crtom, značajno je manji nego je bio prije. Mislim da je pritisak na nekim drugim dijelovima BiH, posebno na području Bihaća i sjevernije, ali u našim područjima nije bio izražen i vidjet ćemo što će biti do zime. Nadamo se da će stanje ostati takvo kakvo je. U suradnji s drugim ministarstvima u BiH i službenim policijskim agencijama Bosne i Hercegovine, ali naravno i s kolegama u okružju, nastojimo da sigurnosna situacija bude što je moguće bolja, a tu prije svega mislim na sprječavanje trgovine ljudima, jer su nelegalne migracije vrlo često povezane s nelegalnom trgovinom ljudima - kazao je Bevanda.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević naglasio je kako je saradnja ove policijske uprave i MUP-a HNŽ-a do sada bila tiha, samozatajna, ali i vrlo učinkovita.

- S ministrom Bevandom imam česte kontakte, posebno na nižim razinama rukovođenja, kontakti su izrazito česti i suradnja je operativna i jako dobra. Ljudi se međusobno upoznaju ili se poznaju već duže vrijeme i na taj način je lakše surađivati i unaprjeđivati naš posao. Ovaj sastanak samo je jedan od onih koji će uslijediti gdje ćemo našu suradnju još unaprijediti. Kriminalci nemaju i ne poznaju granice, mi moramo naše predrasude i granice micati kako bi sprječavali sve nelegalne radnje, a sve zbog sigurnosti domaćih građana, ali i onih koji posjećuju naše gradove - kazao je Pavličević.

Istaknuo je kako je sigurnost na navedenom području na vrlo visokoj razini.

- Statistički pokazatelji s obje strane granice pokazuju da je naša suradnja jako dobra i učinkovita, a poglavito na sprječavanju ilegalnih migranata. Mi također nemamo pritisak migranata, što je vjerojatno uvjetovano geografskim položajem. Ono u čemu smo učinkoviti je razmjena informacija za suzbijanje onih koji iskorištavaju nesreću tih ljudi, krijumčare ih preko državne granice, tako da se u zadnjih godinu dana broj osoba koje smo prijavili zbog nedopuštene trgovine ljudima povećao u nekoliko stotina postotaka - naglasio je Pavličević.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo