3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

13.10.2021 / 11:28 Politika - Michael Linhart

Novi šef austrijske diplomatije prvo stiže u BiH

Novi šef austrijske diplomatije prvo stiže u BiH
Foto: Vijesti.ba

Linhart će, kako je najavljeno u Beču, sutra otputovati u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, čime želi da ukaže da mu je regija Zapadnog Balkana veoma važna.

 

Novi ministar vanjskih poslova Austrije Michael Linhart, koji je u ponedeljak položio zakletvu, odlučio je da kao destinaciju svog prvog putovanja izabere Zapadni Balkan. Linhart će, kako je najavljeno u Beču, sutra otputovati u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, čime želi da ukaže da mu je regija Zapadnog Balkana veoma važna, prenosi Tanjug.

Zapadni Balkan je već ranijim šefovima diplomatije Alexanderu Schallenbergu, aktuelnom kancelaru, i Sebastianu Kurzu bio težište vanjskespoljne politike.

U Bosni i Hercegovini je Austrija brojno zastupljena, pa tako vojska Austrije ima najveći kontingent u međunarodnim mirovnim snagama EUFOR Althea, koju i predvodi već godinama.

Pored toga je predstavnik EU u Sarajevu Austrijanac Johann Sattler, sa kojim Linhart želi da se sastane.

Sastanak sa Schmidtom

Planirano je da Linhart razgovara i sa novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom, ali i šeficom bosanske diplomatije Biserom Turković, sa kojom se već duže poznaje.

Dok je Linhart četiri godine bio zamjenik ambasadora Austrije u Zagrebu, od 1992.do 1996, Turković, kao prva ambasadorica BiH službovala je u glavnom gradu Hrvatske.

Kasnije su se ponovo ukrstili njihovi putevi u Beču, kada je Turković bila ambasadorica pri UN-u, a Linhart u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije.

Linhart na Balkan gleda kao regiju susjedstva Austrije, prijatelja koji bi trebalo u dogledno vrijeme da bude i saveznik unutar EU.

Linhart, nakon Bosne i Hercegovine, u ponedeljak ide u Luksemburg na redovno Vijeće ministara vanjskih poslova EU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo