-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

13.10.2021 / 11:17 Svijet - Madrid

Avion sa 160 afganistanskih izbjeglica sletio u Španiju

Avion sa 160 afganistanskih izbjeglica sletio u Španiju
Foto: Vijesti.ba

Avion iz Pakistana koji prevozi 160 afganistanskih izbjeglica sletio je sinoć u Španiju dan pošto je stigao prvi let, rekao je za AFP španski diplomatski izvor i dodao kako su avionom dan ranije stigla 84 Afganistanca.

Operaciju sa dva leta dugo je pripremala španska Vlada. Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares je u septembru putovao u Pakistan i u Katar da razgovara o tom pitanju.

Kao i brojne druge zapadne zemlje, Španija je krajem augusta uspostavila zračni most da evakuira stotine ljudi iz Afganistana gdje su talibani preuzeli vlast 15. augusta. Taj zračni most prekinut je kada su otišli posljednji američki vojnici koji su držali aerodrom u Kabulu.

Španija je iz Kabula ukupno evakuirala 2.206 osoba, najvećim dijelom Afganistanaca, te njihove porodice.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell pozvao je u petak zemlje članice EU da prihvate još najmanje između 10.000 i 20.000 afganistanskih izbjeglica.

Visoki komesar UN-a za izbjeglice predložio je Evropskoj uniji da preuzme polovinu od 85.000 Afganistanaca koji su se sklonili u Pakistanu i koji trebaju biti premješteni u toku pet narednih godina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo