8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

13.10.2021 / 10:29 Regija - Washington Examiner

Bugajski: Planira li Rusija novi balkanski rat?

Bugajski: Planira li Rusija novi balkanski rat?
Ilustracija

Nedavni granični spor između Kosova i Srbije oko priznavanja registarskih oznaka automobila izgleda kao test za ozbiljnije sukobe, piše Washington Examiner…

Osjećajući slabost u administraciji Josepha Bidena, predsjednika SAD-a, Kremlj se možda priprema za potpaljivanje novih sukoba na zapadnom Balkanu.

Nedavni granični spor između Kosova i Srbije oko priznavanja registarskih oznaka automobila izgleda kao test za ozbiljnije sukobe, piše Washington Examiner.

Autor teksta Janusz Bugajski, inače viši saradnik u Jamestown Fondaciji u Washingtonu, analitičar i jako dobar poznavaoc prilika na Balkanu, u svojoj analizi navodi da ruski zvaničnici ohrabruju vladu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbiju učini dominantnom silom na Zapadnom Balkanu i poveća uticaj Rusije na Washington i Brisel.

”Srbija je u septembru organizovala blokadu duž granice sa Kosovom, stavila svoje trupe u stanje pripravnosti i zaprijetila vojnom intervencijom. Ruski ambasador Aleksander Botsan- Kharchenko bio u pratnji ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića radi pregleda jedinica srbijanske vojske. Dok je Kosovo poslalo odred policije da ispuni zahtjeve za registarske tablice, Srbija je rasporedila vojna vozila duž granice i preletjela borbenim avionima MiG-29 iznad tog područja.

Beograd i Moskva optužuju kosovsku vladu da ugrožava postojanje srpske manjine. Kremlj je stalno koristio takve tvrdnje o ruskom stanovništvu u svojim revizionističkim preduzećima u Ukrajini, Gruziji i baltičkim državama. Rusija sada upućuje svog “mlađeg brata” Srbiju na metodologiju regionalne dominacije i teritorijalne podjele”, piše Bugajski u tekstu.

Nadalje navodi da u jednom scenariju, srbijanski obavještajni operativci mogu izazvati međunacionalne sukobe na Kosovu i upotrijebiti nasilje koje je uslijedilo kao izgovor za vojnu intervenciju.

”To bi male snage NATO-a na Kosovu dovelo težak položaj protiv srbijanske vojske. Podržavajući srpski upad i prijeteći pružanjem direktne vojne pomoći ako se NATO uključi, Putin (Vladimir, predsjednik Rusije) bi testirao Bidenovu odlučnost u riziku od rata NATO-a i Rusije. Putin bi mogao izračunati da bi Washington preferirao pregovore čak i ako to znači predaju sjevernih op[tina Kosova. Kosovo nije članica NATO-a i ne može se osloniti na obaveze kolektivne odbrane te organizacije”, navodi se u tekstu.

Bugajski piše da bi kockanje na Kosovu bilo dio šire ofanzive Beograda pod vodstvom Rusije za proširenje regionalne pozicije.

”Prema riječima srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, svi Srbi imaju pravo da budu ujedinjeni u jednoj državi. Baš kao i Rusi, Srbi su prikazani kao dugotrajne žrtve koje neprijateljske sile planiraju ukloniti. Beograd polaže pravo na zaštitu Srba u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj. Osim destabilizacije Kosova, trenutni fokus Beograda je na produbljivanju podjela Bosne i Hercegovine i omogućavanju entitetu Republika Srpska unutar suverenih granica BiH da prijeti otcjepljenjem. Takođe sarađuje sa srpskim nacionalistima u koalicionoj vladi Crne Gore na preokretu crnogorske nezavisnosti i prozapadne politike”, navodi Bugajski.

”Dok Vučić traži slavu jedinica “srpskih zemalja”, Putin njime manipuli[e kako bi služio geopolitičkim ciljevima Rusije. Vučić je trajno dužan Rusiji zbog blokiranja ulaska Kosova u Ujedinjene nacije. Ekonomska zavisnost Srbije od Rusije se povećava, posebno u energetskom polju pridruživanjem novoj vezi prirodnog gasa preko Bugarske i Turske.

Srbija se takođe uređuje kao ruska vojna ispostava i naoružana je ratnim avionima, tenkovima i protivavionskim sistemima, uključujući i nedavno dodavanje ruskih Pancira-S1. Rusko-srpski “humanitarni centar” blizu granice s Kosovom služi kao centar za prikupljanje obavještajnih podataka i specijalnih operacija za Moskvu. Srbija razvija bliske veze sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj sigurnosti koju kontroliše Rusija, namijenjenom kao pandan NATO-u”, navodi se u analizi.

Autor u analizi nadalje kaže da Srbija brzo postaje balkanski ruski talac, te da je Moskva odlučna u tome da se nikakvi potezi Srbije prema pristupanju NATO-u neće tolerisati i mogli bi rezultirati smjenom Vučića.

– Podrška Kremlja raznim nacionalističkim grupama, njegov veliki uticaj u informacionom prostoru Srbije, bliske veze sa Pravoslavnom crkvom i njegov špijunski prodor u ključne institucije imaju za cilj da drže Vučića pod kontrolom.

”Srbija pruža dragocjenu priliku Putinu da izazove oružane sukobe u još uvijek nestabilnom regionu Balkana. To bi proširilo ruski uticaj, odvratilo pažnju od drugih sukoba i prikrilo pojačano suzbijanje neslaganja kod kuće. U nekom trenutku, Vučić bi mogao biti uvučen u vojni sukob sa jednim od susjeda Srbije i zatražiti pomoć od Moskve.

S obzirom na to da je Evropska unija bez kormila i da su Sjedinjene Države usredsređene na druge međunarodne krize, Kremlj bi izračunao da bi smanjeni rizik zapadne vojne intervencije mogao biti vrijedan preuzimanja”, zaključuje autor u tekstu koji je objavio Washington Examiner.

 

(Aktuelno.me)

 

Izdvajamo