8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

12.10.2021 / 22:35 Fudbal - Kvalifikacije za SP

Odlična utakmica Zmajeva u Ukrajini, osvojen važan bod

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je neriješeno 1:1 protiv Ukrajine u susretu D-grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Nogometaši BiH uspjeli su osvojiti bod na teškom gostovanju u Lvivu i zadržati realne šanse da izbore drugu poziciju u grupi i plasman u baraž.

Ukrajinci su bili nešto bolji u prvom poluvremenu, posebno u prvih pola sata, kada su konstantno atakovali na gol bh. selekcije, a do vodećeg gola došli su u 15. minuti. Tsygankov je prošao po lijevoj strani i ubacio u šesnaesterac, a na drugoj stativi našao se Yarmolenko kojem nije bilo teško da pošalje loptu u prazan gol.

Desetak minuta kasnije domaći su imali još jednu dobru priliku, sličnu kao kod gola, ali je ovoga puta Šehić dobro intervenisao nakon šuta Sobola.

Prvu veliku priliku reprezentacija BiH imala je u 34. minuti. Stevanović je sa desne strane ubacio u šesnaesterac, lopta je došla do Kolašinca koji je dva puta šutirao ali je odbrana Ukrajine spasila gol. U 43. minuti nova prilika za izjednačenje. Hadžiahmetović je snažno šutirao, Pyatov odbranio, a odbijenu loptu Prevljak šalje pored gola.

U drugom poluvremenu reprezentacija BiH zaigrala je mnogo bolje, a od početka je krenula potpuno ofanzivno. Već u 48. minuti Nalić je imao odličnu šansu, ali je glavom sa pet metara promašio gol.

Minutu kasnije uzvratili su Ukrajinci preko Tymchyka koji je oduzeo loptu Hadžikaduniću, sjurio se u šesnaesterac ali šutirao pored gola.

U nastavku meča potpuna dominacija bh. tima, a u 69. minuti prilika za Džeku koji precizno šutira sa 18 metara pod prečku, ali Pyatov krajnjim naporom brani. U 75. minuti Prevljak je mogao do pogotka, ali iz dva pokušaja nije uspio zatresti mrežu.

Bosna i Hercegovina do izjednačenja dolazi u 77. minuti. Odličnu akciju započeo je Prcić koji prebacuje loptu do Stevanovića, krilni napadač iz prve dodaje do Ahmedhodžića, a branič u maniru vrhunskih napadača iz okreta pogađa za izjednačenje.

U finišu susreta Ukrajinci su pokušavali doći do drugog gola i pobjede, ali je odbrana bh. tima bila na visini zadatka.

Nogometaši BiH nakon ovog meča ostaju na četvrtoj poziciji sa dva boda zaostatka za Ukrajinom i bodom manje od Finske, ali u novembarskim mečevima dočekuje te dvije reprezentacije i ima veliku priliku da pobjedama izbori drugu poziciju, javlja Fena.

Rezultati D-grupe kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru:

Kazahstan - Finska 0:2
Ukrajina - Bosna i Hercegovina 1:1

Tabela:

1. Francuska 6 3 3 0 8:3 12
2. Ukrajina 7 1 6 0 9:8 9
3. Finska 6 2 2 2 7:7 8
4. Bosna i Hercegovina 6 1 4 1 8:7 7
5. Kazahstan 7 0 3 4 5:12 3

Preostali mečevi:
13. novembra: BiH - Finska, Francuska - Kazahstan
16. novembra: BiH - Ukrajina - Finska - Francuska





* * * 
Kraj meča! 

90+2' Slobodan udarac za Ukrajinu na rubu šesnaesterca, Zubkov pogađa živi zid

90' Tri minute nadoknade

90' Kovačević umjesto Kolašinca

88' Opasno pred golom BiH, Stevanović izbija loptu u polje

82' Demirović mijenja Prveljaka

77' GOOOOOOOOOOOOL  - Ahmedhodžić postiže gol za 1:1

72' Sikan umjesto Yaremchuka, Sydorchuk umjesto Shaparenka

69' Sjajan šut Džeke, ali brani Pyatov

63' Žuti za Prevljaka

58' Sarić umjesto Nalića, Prcić umjesto Gojaka

56' Nevjerovatan promašaj Yaremchuka, ali svakako je dosuđen ofsajd

55' Šut Nalića blokirao je Matviyenko

50' Sada odlična prilika za Tymchyka, koji iskosa šalje loptu tik pored gola BiH

49' Velika šansa za Nalića, glavom šalje loptu pored gola Ukrajine nakon ubačaja Ahmedhodžića

48' Velika šansa za Ukrajinu, Shaparenko zamalo kasni na pas petom Yarmolenka u petercu, piše SCsport

47' Tsygankov uputio centaršut, hvata Šehić

46' Počelo je drugo poluvrijeme u Lavovu

* * *
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine gubi od Ukrajine sa 1:0 nakon prvih 45 minuta meča D-grupe kvalifikacija za SP.

Strijelac jedinog gola na Lviv Areni bio je Yarmolenko u 15. minuti.

Ukrajinci su veći dio poluvremena diktirali tempo, stvarali prilike, dok su reprezentatvci BiH tek u posljednjoj trećini ovog dijela igre uspjeli da ozbiljno zaprijete.

Domaći su poveli u 15. minuti. Tsygankov je prošao po lijevoj strani i ubacio u šesnaesterac, a na drugoj stativi našao se Yarmolenko kojem nije bilo teško da pošalje loptu u prazan gol.

Nakon postignutog gola Ukrajinci su nakratko prepustili inicijativu bh. reprezentaciji, ali izabranici selektora Ivayla Peteva nisu uspijevali da stvaore šansu. Vrijedan pomena jedino je bio šut Gojaka sa dvadesetak metara ali preko gola.

Ukrajinci su potom ponovo preuzeli igru a ubrzo imali još jednu dobru šansu, ali je ovoga puta Šehić dobro intervenisao nakon šuta Sobola.

Prvu veliku priliku reprezentacija BiH imala je u 34. minuti. Stevanović je sa desne strane ubacio u šesnaesterac, lopta je došla do Kolašinca koji je dva puta šutirao ali je odbrana Ukrajine spasila gol. Posljendju priliku za izjednačenje BiH je imala u 43. minuti. Hadžiahmetović je snažno šutirao, Pyatov odbranio, a odbijenu loptu Prevljak šalje pored gola.

* * * 

Kraj prvog poluvremena

43' Prevljak šutira pored gola iz sjajne situacije

34' Najbolja šansa za BiH dosad, Kolašinac iz dva pokušaja pogađa Pyatova iz mrtvog ugla

29' Tsygankov šutira glavom tik pored gola BiH

27' Gojak odlično ubacuje, Zabarnyl ispred Prevljaka otklanja loptu

24' Šehić spašava gol nakon kontre Ukrajinaca

19' Žuti karton Ahmedhodžiću

15' Yarmolenko dovodi Ukrajinu u vodstvo

12' Šut Gojaka sa 17 metara, lopta ide preko gola Ukrajine

11' Čivić dobija žuti karton zbog faula nad Yarmolenkom

8' Prva opasnija akcija Ukrajine, sudac je označio ofsajd

7'  Ukrajinci zasad s većim posjedom lopte, ali nisu zaprijetili

1'  Počeo je meč


* * * 

Selektori Olexandr Petrakov i Ivaylo Petev odabrali su igrače koji će započeti meč.

Petev je u odnosu na susret protiv Kazahstana napravio dvije izmjene, u odbrani i veznom redu. Umjesto Adnan Kovačevića u zadnjoj liniji igrat će Dennis Hadžikadunić, dok će umjesto povrijeđenog Gojka Cimirota mjesto u sredini terena zauzeti Adi Nalić.

Reprezentacija BiH susret će početi u sastavu: Šehić, Hadžikadunić, Ahmedhodžić, Ćivić, Stevanović, Kolašinac, Nalić, Hadžiahmetović, Gojak, Prevljak, Džeko.

Ukrajina: Pyatov, Matviyenko, Kryvtsov, Zabarnyi, Sobol, Stepanenko, Shaparenko, Tymchyk, Yarmolenko, Yaremchuk, Tsygankov.

Susret sudi Nijemac Felix Zwayer.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo