6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

12.10.2021 / 19:59 Politika - "Samostalna RS"

Dodik sa Pala kreće u završnu akciju, opozicija mu okrenula leđa

Dodik sa Pala kreće u završnu akciju, opozicija mu okrenula leđa
Foto: Vijesti.ba

Milorad Dodik danas je promovisao program koji se zove "Samostalna RS u okviru dejtonske BiH".

U njegovu realizaciju krenuće sa Pala, ratne prijestolnice RS-a, gdje bi glavni odbor SNSD-a trebao donijeti odluke o vraćanju nadležnosti, te proglasiti ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH na prostoru RS i zabraniti aktivnosti SIPA-e i OSA-e.

On je najavio da će krajem mjeseca ili početkom narednog biti zakazana sjednica NS RS na kojoj će se raspravljati o ukidanju vojske BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Dodik najavljuje i formiranje vojske RS, ali i entitetske obavještajne službe.

Lider SNSD-a ponovo je pozvao SDS i PDP da mu se pridruže, no ovog je puta dobio odbijenicu.

Iz PDP-a su poručili da neće podržati nijednu političku inicijativu ili prijedlog, koji za RS predstavljaju put u neizvjesnost i mogu da ugroze njen mir i stabilnost, te koje građane RS vode u izolaciju i u otvoreni konflikt.

- Prijedlozi Milorada Dodika i SNSD-a, koji najavljuju radikalne mjere, nemaju ničiju podršku i očigledno je da za cilj imaju stvaranje sukoba i političkog haosa u RS i BiH, navode iz PDP-a.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović za N1 kaže da Dodik sam vodi igru o tako važnim stvarima i da je to nedopustivo.

- Retorika ovakva, i na koji način se iznosi je loša, pogubna, opasna i mislim da to nije pravi put. Ako ima mogućnosti da se nešto desi, hajde da idemo, a u to da ideš sam, to sam ne možeš nositi, poručuje Šarović.

Smatra da sankcije nisu nemogući scenarij.

- Pogotovo što Dodik traži i provocira takvu jednu situaciju. Za mene je mnogo veća opasnost ukoliko Republika Srpska dobije snakcije, naglasio je Šarović.

Ukoliko se to desi, istaknuo je, lično će biti toliko glasan da će da prozove one koji su krivi ukoliko RS dobije bilo kakve sankcije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo