5°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

11.10.2021 / 11:14 Regija - Predsjednik Skupštine

Dačić: Dejtonski sporazum 'crvena linija' za Srbiju

Dačić: Dejtonski sporazum 'crvena linija' za Srbiju
Foto: Arhiv

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je samit u Beogradu, povodom 60 godina Pokreta nesvrstanih, velika čast i da govori o velikom značaju koji Srbiji sa statusom posmatrača pridaju članice, ali i o njihovom uvjerenju da je takvo nešto korisno za Pokret.

- To je do nas (da nismo član). Poslije 5. oktobra smo se bukvalno stidjeli toga, ali mislim da smo svi shvatili konačno da su to naši prijatelji i da treba da sa njima razvijamo najbolje moguće bilateralne odnose - kazao je Dačić za TV Pink.

Navodi da je Srbija samo posmatrač posljedica i shvatanja da neko ko je član ne može da bude u Evropskoj uniji, što je tačno, ali do tog trenutka može, kao na primjer Kipar.

- Nesvrstani su velika politička snaga, među njima je i veliki broj zemalja koje nisu priznale Kosovo kao nezavisno, ili su povukle priznanje - govori Dačić.

Komentarišući prilike u regionu, istakao je da su za Srbiju "crvena linija" Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN i Dejtonski sporazum.

- Veoma je važno da su državni vrh i predsjednik Aleksandar Vučić rekli da priznanje Kosova kao nezavisnog ne dolazi u obzir, kao i da kompromis ne može da bude na štetu Srba - poručio je Dačić.

Govoreći o "zaštiti RS, odnosno njenog opstanka", naveo je da Srbija "ne ulazi u unutrašnja pitanja" Bosne i Hercegovine, ko će da ima određene političke funkcije, kako će se dogovarati tri naroda i dva entiteta.

(Vijesti.ba/Danas.rs)

Izdvajamo