8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

10.10.2021 / 23:51 Politika - Sastanak u Beogradu

Dodik: Lavrovu razumno da odbacimo nametnuta rješenja, Rusija može da stoji iza toga

Dodik: Lavrovu razumno da odbacimo nametnuta rješenja, Rusija može da stoji iza toga
Foto: Vijesti.ba

Imao sam sveobuhvatne razgovore sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom - izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je nakon sastanka sa Lavrovom istakao da su razgovarali o ukupnoj političkoj situaciji u RS i BiH kao i o izazovima koji su očigledni zastoju i funkcionisanju svega što u posljednje vrijeme dramatizuje situaciju u BiH.

- Znate da Rusija ne prihvata nametnuta rješenja visokog prestavnika. Poznat je stav Rusije o tome da se predstavlja neko visokim predstavnikom bez odluke Savjeta bezbjednosti. On nema legitimit, a Rusi su i ranije predlagali da se visoki predstavnik imenuje na nekoliko godina i da se rezolucijim tačno jasno utvrdi da nema bonska ovlašćenja - istakao je Dodik.


Dodik je naglasio da je sa Lavrovom razgovaro i o ekonomskoj saradnji, o kuturnim projektima, i da ta saradnja, kako kaže, bude još bolja.

On je ocijenio da je to bio jedan sveobuhvatan razgovor u kome je bilo riječi i o situaciji na zapadnom Balkanu.

- Razgovaro sam i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na zapadnom Balkani i izazovima, a posebno o pitanju Kosova - naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da je sa Lavrovom imao jedan suštinski dobar razgovor, u kojem je prijateljstvo Rusije i podrška u realizaciji Dejtonskoj sporazuma apsolutno jasna.

- Ja sam ministra upoznao sa namjerama da čuvamo naše Dejtonske pozicije i da smo spremni da odbacimo sva ranije nametnuta rješenja. Njemu to djeluje razumno, imajući u vidu sa se radi o ustavnim i dejtonskim pravima i da Rusija to razumije i može da stoji iza toga.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo