8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

09.10.2021 / 20:59 Kultura - Ljubuški

Na Andrićev rođendan predstavljena knjiga 'Franjevci u djelima Ive Andrića'

Na Andrićev rođendan predstavljena knjiga 'Franjevci u djelima Ive Andrića'
Foto: FENA

Hercegovački franjevac fra Iko Skoko predstavio je svoju knjigu "Franjevci u djelima Ive Andrića" u Franjevačkom samostanu Humac kod Ljubuškog.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao fra Iko Skoko, na pisanje ove knjige odlučio se na početku epidemije kada je pročitao govor Meše Selimovića na 80. Andrićev rođendan:

- U tom govoru Selimović je posebno pohvalio pripovijetku "Most na Žepi", odmah sam je uzeo i pročitao i zapalo mi je za oko da je graditelj tog mosta, kako je Andrić napisao, umro u Istanbulu u franjevačkoj bolnici, na rukama jednog franjevca. To me je potaklo da počnem temeljitije čitati s olovkom u ruci kako bih vidio gdje sve Andrić spominje franjevce.

Fra Iko navodi da je pronašao 44 franjevca koje Andrić spominje imenom i prezimenom u svojim djelima, i to ne samo bosanske franjevce, već i talijanske, pa čak i španjolske franjevce.

- On je više od 50 godina prijateljevao s franjevcima Bosne Srebrene. Teško je u svijetu pronaći nobelovca koji je toliko pisao i toliko prijateljevao s franjevcima. On, naravno, nije izostavljao nedostatke, mane franjevaca već je u svojoj književnosti napravio prekrasan mozaik franjevaca - dodao je fra Iko.

O Ivi Andriću puno se pisalo i puno će se još pisati, a ono o čemu se ne priča dovoljno, istaknuo je fra Iko, je to da je sav novac koji je dobio kao laureat Nobelove nagrade za književnost Andrić usmjerio u knjižnice u Bosni i Hercegovini.

Profesorica mostarskog Filozofskog fakulteta Perina Meić istaknula je kako današnji dan nije slučajno odabran za predstavljanje knjige "Franjevci u djelima Ive Andrića". Naime, 9. listopada 1892. rođen je Ivo Andrić.

- Fra Iko se u svojoj knjizi pozabavio važnom temom: odnosom franjevaca i Andrićeve poetike, odnosno likovima franjevaca u Andrićevim knjigama. Tema je važna jer otkriva srce Andrićeve poetike. Ta franjevačka književna tradicija je Andrićev i duhovni i književni zavičaj. Mislim da je jako važno baviti se tom temom – istaknula je Meić.

Dodala je kako je fra Iko napisao iznimno čitljivu knjigu koja će lako naći put do čitatelja.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo