8°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

01.10.2021 / 18:05 BiH - Sud BiH

Svjedok Tužilaštva: Novalić nije intervenisao za respiratore

Svjedok Tužilaštva: Novalić nije intervenisao za respiratore
Foto: Vijesti.ba
Ispitivanjem tri svjedoka u Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu 'Respiratori'.

Saslušanjem tri svjedoka u Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi.

Svjedočili su uposlenici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Mladen Čančarević, Dragana Reljić i Strahinja Obradović, koji su bili uključeni u proces izdavanja dozvola za upis u Registar veleprometnika medicinske opreme.

Kao svjedoci Tužilaštva BiH, govorili su o svojoj ulozi u nabavci respiratora koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine prošle godine uvezla firma "Srebrena malina".

Čančarević: Cjelokupna situacija utjecala na donošenje odluke

Prvi je svjedočio Čančarević, inače pomoćnik direktora Agencije za pravne poslove, koji je, odgovarajući na pitanje tužioca Džermina Pašića, rekao da je za "Srebrenu malinu" prvi put čuo 23. aprila 2020. godine, kada je ta firma i podnijela zahtjev za upis u Registar.

Čančarević je rekao da se kao pravnik u Agenciji bavio dozvolama za interventni uvoz medicinskih sredstava i s kolegama obavljao koordinaciju u vezi s ispunjavanjem uslova za interventni uvoz.

Tog 23. aprila prošle godine, naveo je Čančarević, zaprimio je poziv od direktora Aleksandra Zolaka koji mu je rekao da ga je kontaktirao savjetnik direktora UIO BiH Miloš Stevanović, koji mu je poručio da kontaktira firmu za uvoz respiratora za potrebe Vlade FBiH. Zolak ga je tada uputio da hitno pristupi procesu uvoza respiratora jer oni upravo stižu.

Čančarevića je potom kontaktirao Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline", koji mu je rekao da se javlja po Stevanovićevoj preporuci. Tom prilikom Hodžića je uputio u sve procedure neophodne za uvoz medicinske opreme. Obavijestio ga je da ima dvije opcije - da se registruje kao veleprometnik medicinskih sredstava ili da uvoz obavlja preko neke firme koja se već nalazi u Registru.

- Hodžić se odlučio da ide u postupak registracije - rekao je Čančarević, te dodao da je Hodžić potrebnu dokumentaciju slao putem maila.

- Prema onome što sam vidio, sva potrebna dokumentacija je dostavljena - konstatuje Čančarević.

Uz tu dokumentaciju, kako je naglasio, nalazio se i dokument Federalne uprave civilne zaštite u formi izjave da se nabavljaju respiratori za potrebe medicinskih ustanova u Federaciji BiH.

Tužilac ga je pitao da li je poslije tog razgovora s Hodžićem kontaktirao s nekim iz Agencije.

- Jesam s kolegicom Indirom Fazlagić, koja je također imala poziv vezano za respiratore od Hasana, šefa kabineta premijera Novalića, za kojeg sam poslije saznao da se preziva Ganibegović. On joj je rekao da je hitan uvoz respiratora za potrebe FBiH - naveo je Čančarević, te objasnio kakvo su zaduženje imale njegove radne kolege iz ostalih sektora u Agenciji.

Napominje da je "Srebrena malina" u roku od 4-5 dana upisana u Registar veleprometnika medicinskom opremom, te da joj je izdata i dozvola za hitan interventni uvoz respiratora. Prema njegovim riječima, uopšte nije bilo neobično to što "Srebrena malina" nije bila registrovana za tu djelatnost, te da to nije ni prva ni posljednja kompanija kojoj je dozvoljen upis u Registar.

- Bili su strahoviti pritisci na uposlenike Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH - naveo je Čančarević.

Tokom ispitivanja advokatica Vasvija Vidović, inače branilac premijera Novalića, upitala ga je da li je Novalić vršio neki pritisak na njih, na šta je svjedok odgovorio odrečno.

- Direktor Agencije nikome nije spominjao da je intervenisao Novalić. Mene lično premijer Novalić nikad nije kontaktirao. Cjelokupna situacija utjecala je na donošenje te hitne odluke - jasan je bio Čančarević.

Član Sudskog vijeća Braco Stupar upitao ga je da li je bilo bitno kojim se djelatnostima bave firme koje se registruju kao veleprometnici medicinske opreme, na šta je Čančarević odgovorio da nije, te pojasnio:

"Mi ne cijenimo čime se te firme bave, niti se to od nas traži. Nas ne interesuje djelatnost kompanije koja je upisana u sudski registar".

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, upitala ga je da li je tačno da je "Srebrena malina" dostavila svu potrebnu dokumentaciju za upis u Registar, a Čančarević je odgovorio:

"Odgovorno tvrdim da je 'Srebrena malina' dostavila svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima".

Reljić: "Srebrena malina" ispunila uslove

Svjedokinja Dragana Reljić, farmaceutski inspektor u Agenciji, kazala je da je u petak (ne precizirajući datum, op.a.) na svom stolu u uredu zatekla fasciklu s predmetom "Hitno - Vlada FBiH". Radilo se o, kako je pojasnila, zahtjevu "Srebrene maline" za upis u Registar.

Tog je jutra, ističe, razgovarala sa svojom nadređenom - Indirom Fazlagić.

- Rečeno mi je da je hitno, da su respiratori i da je za potrebe Vlade FBiH. Razgovarala sam i sa Čančarevićem, rekla sam mu da imam predmet koji nije potpun - rekla je Reljić.

Nakon toga zatražena je dopuna podneska, a "Srebrena malina" je, kako kaže, potom dostavila svu dokumentaciju koja je nedostajala.

- Krajem maja ili početkom juna u "Srebrenoj malini" izvršen je i neposredni inspekcijski nadzor. Utvrdili smo da su bili ispunjeni uslovi za upis u Registar - dodala je.

Uz sve to, u toj firmi, nastavlja Reljić, nisu imali obrazac prijema, s obzirom da je robu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu nakon carinjenja preuzela Federalna uprava civilne zaštite.

Tokom dodatnog ispitivanja svjedokinje tužilac Džermin Pašić je u nekoliko navrata pokušao postavljati pitanja koje je odbrana brojnim prigovorima okarakterisala hipotetičkim, te ustvrdila da se njima daleko izlazi izvan predmetne rasprave. I sutkinja ga je upozoravala da s pitanjima bude konkretan, da se ne ponavlja i da ne vrši pritisak na svjedokinju.

- Tužilac interpretira odgovor svjedokinje drugačije nego što je ona to rekla - kazala je Senka Nožica, advokatica ministrice finansija FBiH Jelke Milićević.

Obradović: Hodžić obje dozvole preuzeo isti dan

Posljednji svjedok na današnjem ročištu bio je sanitarni inžinjer u Agenciji Strahinja Obradović, koji je, odgovarajući na pitanje tužioca Mirze Hukeljića, rekao da ne postoji potreba za obazlaganjem zahtjeva za upis u Registar veleprometnika medicinskih sredstava.

Za "Srebrenu malinu" je, kako navodi, čuo u periodu kada je ona i podnijela zahtjev za registraciju. Tada je, kaže, dobio dva maila, u jednom zahtjev, a u drugom prateće dokumente. Ti su dokumenti, pojasnio je, bili izjava Federalne uprave civilne zaštite s nazivom proizvođača i proizvoda (respiratora).

- Izdali smo dozvolu "Srebrenoj malini", odnosno rješenje o registraciji kao veleprometnika - rekao je Obradović, te dodao da je vlasnik te firme obje dozvole (rješenje o registraciji i dozvolu za interventni uvoz) preuzeo isti dan u prostorijama Agencije.

Naredno ročište u Sudu BiH u ovom predmetu zakazano je za 6. oktobar, kada će biti saslušana još dva svjedoka Tužilaštva BiH - Šeherzada Halilović i Mustafa Kadribegović.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo