15°C
Mostar 26°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

01.10.2021 / 13:18 Ekonomija - Zvanično

Plin u Mađarsku stiže Turskim tokom, potvrda ispravne odluke Energoinvesta

Plin u Mađarsku stiže Turskim tokom, potvrda ispravne odluke Energoinvesta
Foto: Vijesti.ba

Danas je zvanično počelo snabdjevanje Mađarske plinom preko Turskog toka. 

Mjesto ulaska gasa je Kiskundorozsma. To je vidjivo i na web stranici FGSZ.

Ovime je potvrđeno pisanje Vijesti.ba početkom jula da je mađarski ministar Szijjarto predstavnike Vlade FBiH upoznao sa informacijom da Mađarska prelazi na Turski tok kada je u pitanju transport plina.

Mađarska je tako napustila snabdijevanje s pravca Beregovo, što je značajna informacija i za Federaciju BiH u kontekstu polemika vođenih između Energoinvesta i Vlade FBiH s jedne i BH-Gasa s druge strane.

Naime, ispravnom se pokazala odluka Energoinvesta i Vlade FBiH da Turski tok bude novi pravac snabdjevanja. Potvrđeno je i da je bivša uprava BH-Gasa na čelu s Jasminom Salkićem i Almirom Bećarevićem dezavuisala širu javnost tvrdnjama da se promjenom pravca želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH.

Također, bivša uprava BH Gasa je unaprijed platila mađarskom i srbijanskom transporteru za prolaz nepostojećeg plina preko teritorije ovih država pa su Federacija BiH i njeni građani platili plin skuplje za 3.036.600 dolara.

Energoinvest je prije nekoliko dana uspio napraviti Sporazum sa srbijanskim transporterom - Transportgas Srbija koji je prihvatio da vrati sredstva u iznosu od USD 896.000,- tj. KM 1.499.107,46 koje je predhodna uprava BH Gasa uplatila Transportgasu Srbija za nepostojeće usluge transporta gasa u periodu od 01.Aprila – 31. Avgusta 2021. godine.

Istu aktivnost Energoinvest poduzima i prema mađarskom transporteru FGSZ kome je takođe ispostavljen zahtjev za povrat sredstava u iznosu od USD 1.019.301,60.000 tj. KM 1.705.404,72.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo