12°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

01.10.2021 / 12:53 BiH - Ćatić i Hrvačić

Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultazvučni aparat

Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultazvučni aparat
Foto: Vijesti.ba

Ovime su stvoreni uslovi za kvalitetniju prevenciju karcinoma kod žena ...

Danas je Dom zdravlja Konjic dobio savremeni ultrazvučni aparat za potrebe Ginekološke ambulante, kroz projekat “Poboljšanje dostupnosti i kvalitete javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH”, koji se finansira iz sredstava Općine Konjic i sredstava Grant sheme koje je obezbjedila Vlada FBiH i Vlada Švicarske, putem Projekta integriranog lokalnog razvoja koji provodi UNDP.

- Općina Konjic je nastojeći Konjičanima stvoriti uslove za što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, budžetom za 2021.g. planirala sredstva za njeno unaprijeđenje i kroz ovaj projekat nabavljena je oprema koja će omogućiti bolju preventivnu zdravstvenu zaštitu. Vrijednost projekta je oko 100.000 KM i mogu s ponosom da kažem da ćemo i u narednim godinama u kontinuitetu izdvajati sredstva za ovu namjenu - kazao je tokom primopredaje ultrazvučnog aparata Domu zdravlja Konjic načelnik Općine Osman Ćatić.

Direktorica Doma zdravlja Jasminka Brkan Hrvačić zahvalila se Općini Konjic,Vladi FBiH, Vladi Švicarske i UNDP-u na ovoj vrsti podrške zdravstvenoj zaštiti, naglašavajući da je ovo prvi put da Dom zdravlja dobije novi ultrazvučni aparat ovog kvaliteta, što će mnogo značiti u daljem radu.

-Ovo je veliki dan za Općinu Konjic, za našu ustanovu i građane. Zaista sam sretan što smo dobili ultrazvuk izvanredne kvalitete, koji će nadam se poboljšati naš rad kada je riječ o prevenciji - kazao je Ekrem Alić, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja Konjic, koji je izrazio nadu da će ovakvih projekata biti i u budućnosti, pozivajući građane da brinu o svom zdravlju i redovno dolaze na preglede, posebno žene.

U sklopu projekta planirana je nabavka opreme i za fizikalnu terapiju, tehničke opreme za Dom zdravlja Konjic. S ciljem preventivnog djelovanja na ranom otkrivanju raka dojke na području općine Konjic, u proteklim danima organizovana su dva okrugla stola za žene od 15 do 65 godina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo