8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

29.09.2021 / 16:58 BiH - Šokirana ponašanjem

Vidović o zloupotrebi mobitela Edite Kalajdžić: To je strašno šta se dešava u Tužilaštvu

Vidović o zloupotrebi mobitela Edite Kalajdžić: To je strašno šta se dešava u Tužilaštvu
Vasvija Vidović / Vijesti.ba
Tužilaštvo će morati provesti temeljitu istragu i ako ne reaguje u skladu sa zakonom, snosit će i posljedice ...

Na današnjem ročištu u nastavku suđenja u predmetu Respiratori tužilac Mirza Hukeljić izazvao je svojevrstan skandal kada je na početku ročišta govorio o podnescima svjedokinje Edite Kalajdžić (sekretar Vlade FBiH) o kojima je Tužilaštvo obavijestio Sud BiH, a po kojima Kalajdžić tvrdi da je s njenog telefona, koji je izuzet tokom istrage i deponovan u Tužilaštvo BiH kao dokazni materijal, neko pozivao ljude koje ona poznaje. Naime, Sud BiH je zatražio od Tužilaštva BiH da provjeri ove navode.
 
Nakon ovoga uslijedila je burna rasprava predsjedavajuće Vijeća koja je i dalje insistirala da Tužilaštvo provjeri ove navode, dok je tužitelj Hukeljić tvrdio da su Sud pismeno obavijestili o tome, ne navodeći decidno šta su poduzeli po tom pitanju, te da oni neće provjeravati da li je bilo zloupotreba.
 
U raspravu se uključila i advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović, ukazujući da se radi o jako ozbiljnim stvarima, a ne nevažnim kako ih predstavlja tužilac. Raspravi se priključio i član Vijeća sudija Perić ukazujući da se bespotrebno troši vrijeme jer se podnesci ne tiču današnjeg ročišta, odnosno svjedoka koji čekaju da budu saslušani.
 
Nakon toga je predsjedavajuća Begović okončala ovu raspravu, ali je ostalo nejasno zašto je uopće tužilac izašao s ovim informacijama, iako je nemušto pokušao objasniti kako to radi „u interesu odbrane“ da se ne bi desilo da kad bude saslušavana svjedokinja Kalajdžić ona govori o tome a odbrana ne zna o čemu se radi. S druge strane ostalo je nejasno i da li će Tužilaštvo istražiti navode iz podnesaka.
 
Advokatica Vidović za Vijesti.ba kaže da je bila šokirana takvim ponašanjem i odnosom tužioca prema Sudskom vijeću, prvenstveno njegovim nepoštivanjem naloga koje je dobio od Suda BiH: „Tužilaštvo BiH mora provesti temeljitu istragu i utvrditi je li bilo zloupotrebe telefona sekretarke Vlade FBiH Edite Kalajdžić.“

Vidović dalje objašnjava: „Po onome što je referisao tužilac, Sud je naložio Tužilaštvu da o mogućoj zloupotrebi provede istragu. Kako se dalo shvatiti,  Sud je u više navrata dao taj nalog, Tužilaštvo je odgovorilo da je telefon vještačen, a da su ti navodni pozivi obavljeni nakon toga, i obavijestilo je Sud da ono neće provoditi dalju istragu u vezi s tim.

- Tužilaštvo, kao i stranke u postupku, dužni su poštovati Sud, njegove naloge i postupati po tim nalozima. Ukazala sam odmah da ti događaji, ako su se zaista i desili, mogu utjecati na lanac zakonitosti držanja tih predmeta.

- Ako se pređe preko toga, odnosno Tužilaštvo ne pokrene istragu, a i javnost odšuti, to je zabrinjavajuće. Ukoliko tužilac ne provede tu istragu, to ujedno znači i da zataškava moguće zloupotrebe u Tužilaštvu. Ne tvrdim da ih je bilo, ali je moguće. Vrlo je jednostavno pregledom baznih stanica utvrditi da li su s tog telefona obavljani pozivi nakon što je on oduzet i deponovan u Tužilaštvo. Pa nigdje se na svijetu takve stvari ne dešavaju. U najmanju ruku, to nije primjereno jednom državnom Tužilaštvu, i oni moraju sve moguće zloupotrebe istražiti - jasna je advokatica Vidović.

Na kraju kaže: „Ono što je strašno, što mene kao advokaticu jako zabrinjava i što treba da zabrine sve druge građane BiH jeste šta se zapravo dešava u tom Tužilaštvu - kako je moguće da se upotrebljavaju predmeti koji su oduzeti i u skladu sa zakonom deponovani, iako moraju biti čuvani, obezbijeđeni i zapečaćeni do upotrebe na suđenju? Vi ćete se sjetiti da je bio jedan slučaj navodne zloupotrebe, da je odmah Tužilaštvo, kada je bio u pitanju tužilac Čavka, reagovalo istragom. Međutim, u ovom slučaju daje izjavu da neće provoditi istragu, što je nečuveno. Ali, Tužilaštvo će morati provesti temeljitu istragu i ako ne reaguje u skladu sa zakonom, snosit će i posljedice - izričita je Vidović.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo