19°C
Mostar 20°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

26.09.2021 / 20:07 Politika - Banja Luka

Višković najavio sjednicu vlade zbog navoda o industrijskom kisiku u bolnicama

Višković najavio sjednicu vlade zbog navoda o industrijskom kisiku u bolnicama
Radovan Višković / Arhiv
Premijer bh. entiteta RS Radovan Višković (SNSD) najavio je za sutra sjednicu vlade o kisiku te istakao da će, kada se "dokaže da se u bolnicama koristi medicinski kisik", uslijediti krivične prijave zbog širenja panike među pacijentima i građanima.

Višković je naveo da je priča o kisiku prešla u politiku te da se u ovom slučaju može govoriti i o lobiranju pojedinaca, navodeći da jedna firma u cijeloj Bosni i Hercegovini ima dokumentaciju o kojoj se sada govori, a u pitanju je firma sa prostora Federacije Bosne i Hercegovine.

On je upitao šta bi se desilo da Republika Srpska zavisi od te firme, da li bi uopšte mogla dobiti kisik za svoje zdravstvene ustanove.

"Prema mojim informacijama, ali imat ćemo sutra na sjednici vlade sigurno i više informacija, ta ista firma od nas kupuje taj kisik, onda ga prepakuje i samo pravno formalno ima dokument, a onda kaže da je to to", rekao je Višković novinarima u Tesliću.

Prvo šta će uraditi, istakao je, bit će angažovanje nezavisne kuće koja će biti izvan Bosne i Hercegovine, jer zbog vikenda nije moglo ranije, te po hitnom postupku tražiti da se urade analize kisika koji se koristi u Republici Srpskoj.

"Sa sigurnošću mogu da tvrdim da će te analize pokazati da je to kisik koji je čist 99,9 posto ili već koliko treba da bude i da je to medicinski kisik, takav koji se koristi u svim zdravstvenim ustanovama ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u okruženju", naglasio je premijer Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, nakon što stigne sva potrebna dokumentacija koja će biti predočena javnosti, epilog će biti krivične prijave, jer se "unošenje panike među pacijente i građane ovdašnjim zakonima tretira kao krivično djelo".

"Neka pojedinci malo odgovaraju. Politika je nešto što treba da bude aktivnost koja se vodi odvojeno od uplitanja u živote, zdravlje ljudi", kazao je i dodao da bi dizanje tenzija kod ljudi koji se bore za kisik može da bude i kobno, a to je nedopustivo.

Naveo je da se može polemisati zašto se čekalo od 2016. do 2021. godine pa se baš sada kao problematizuje, ocijenivši da kad se nema svoja aktivnost, onda se traga za nekom senzacijom, ali je izabrana pogrešna tema.

On je izjavio i da kao predsjednik Vlade Republike Srpske ne bi da komentariše, da se ne "upliće u blato", ali da postavlja pitanje, ako je tačno da su videosnimci na kojima se pojavljuje gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP) nastali unutar institucije, "da li smo dotakli dno".

Podsjećamo, ranije ove sedmice je Stanivuković objavio da Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske (UKC RS) nabavlja kisik za koji je naveo da nije medicinski, a preko firme koja nije ovlaštena za ovu djelatnost.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo