0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

26.09.2021 / 16:09 Regija - Odnosi sa Kosovom

Stefanović i ruski ambasador na Jarinju: Nismo ničim izazvali tenzije

Stefanović i ruski ambasador na Jarinju: Nismo ničim izazvali tenzije
Nebojša Stefanović i Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: Instagram)
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović smatra da Srbija nije doprinijela stvaranju tenzija na sjeveru Kosova. Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je poručio da je Moskva "zabrinuta".

Stefanović, Bocan-Harčenko i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović danas su posjetili područje u blizini graničnog prelaza Jarinje, a gdje su raspoređeni srbijanski vojnici.

Ministar odbrane ove države je istakao da, kako je kazao, razumiju da jedna varnica može da dovede do eskalacije sukoba koji nikome ne treba. Prema njegovim riječima, neće se dozvoliti progon stanovništva i da postoji spremnost za deeskalaciju situacije. Uvjerava da Srbija želi mir i stabilnost u regiji.

"Iako ništa nismo štetno učinili niti bilo koga provocirali, poruka je da nećemo sjediti i gledati da neko s druge strane ubije i protjeruje Srbe. Poruka je i ta da želimo stabilnost i mir u ovom regionu. Nama je to jedino bitno", izjavio je i dodao da Srbija razmišlja o ekonomskom napretku i boljem životu.

Kao uslov za razgovor sa Kosovom istakao je povlačenje njegovih sigurnosnih snaga- Najavio je da će srbijansko tužilaštvo razmotriti da li postoji postupak protiv kosovske specijalne jedinice Rosu te da li su izvršena, kako je rekao, teroristička djela nad Srbima.

Stefanović je također najavio da će Srbija pred međunarodnim institucijama tražiti da se razmotri ono što se dešavalo proteklih dana na Kosovu i zašto, kako je naveo, Priština, ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.

Ocijenio je da Srbija nije učinila ništa čime bi izazvala tenzije te da Kosovo izaziva "strah među Srbima".

"To mora da se zaustavi i situacija da se vrati u okvire kada je bila manje nenormalna s obzirom na to da već 21 godinu nije normalna. Prije toga je nemoguće razgovarati, jer nije moguć razgovor s nekim ko ne poštuje Briselski sporazum, ne poštuje sve ono što se dešava na terenu i na kraju čini ovakve poteze koji uznemiravaju Srbe i destabilizira cijeli region. To nije dobro ni za jednog čovjeka koji ovdje živi, bio on Srbin, Albanac ili neki drugi", naglasio je.

Kao razlog prisustva ruskog ambasadora Bocana-Harčenka naveo je to da "prijatelje upozna sa situacijom". Ambasador je potcrtao da je Mosva zabrinuta.

"Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost", kazao je.

I on je mišljenja da je Kosovo najodgovornije za novonastalu situaciju te je istakao da krši ranije potpisna sporazume. Za Bocana-Harčenka je opasno to što Kosovo "ne daje znakove za traženje kompromisa". Poručio je Sjedinjenim Američkim Državama i drugim Zapadnim državama da zatvaraju oči pred ovim događajima, a to vidi kao posljedicom "dvostrukih aršina", piše Radiotelevizija Srbije (RTS).

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom pitavši ga koju je međunarodnu normu i propis prekršila njegova zemlja.

Podsjećamo, kosovska vlast je 20. septembra na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak angažovala sigurnosne snage, a kao razlog su istakli poboljšanje sigurnosti na granici.

S druge strane, nadležni u Srbiji su naveli da se po ulasku na granični prelaz Kosova skidaju srbijanske registarske tablice te da se mijenjaju probnim tablicama Kosova. Ovo se tumači kao mjera reciprociteta prema Srbiji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo