3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

26.09.2021 / 16:06 Svijet - Kandidat konzerativaca

Laschet slučajno pokazao za koga je glasao na današnjim izborima

Laschet slučajno pokazao za koga je glasao na današnjim izborima
Foto: Twitter
Na današnjim parlamentarnim izborima u Njemačkoj burnu diskusiju javnosti o ispravnosti predatog glasačkog listića izazvao je kandidat za budućeg kancelara vladajuće CDU/CSU Armin Laschet.

Laschet je, svjesno ili nemarno, pogrešno presavio glasački listić, pa je prilikom ubacivanja u glasačku kutiju na biračkom mjestu u Achenu bilo jasno vidljivo za koga je glasao.

Brojne kamere i fotografi su jasno "uhvatili" slikom šta je zaokružio Laschet.

To je, smatraju mnogi, kršenje biračkog zakona, a pojedini su zatražili da se njegov glas poništi.

U Članu 56 izbornog zakona jasno stoji da šef biračke komisije mora sa glasačkog mjesta da vrati osobu koja je glasački listić presavila na način da je jasno vidljivo kome je dala glas.

To bi značilo da bi izborna komisija trebalo, kada je uvidjela ovu "grešku" da Laschetu da novi glasački listić i poništi pogrešno presavijeni.

Međutim, pošto to nije učinjeno, pravni eksperti ističu da nije moguće poništiti njegov listić pošto se nalazi u glasačkoj kutiji.

Takođe i njegova supruga Suzane Laschet je, kao i njen muž, pogrešno savila glasački listić i kod nje je bilo jasno vidljivo da je glasala za CDU.

Inače, nakon glasanja Laschet je poručio da je "na ovim izborima važan svaki glas".

Federalna izborna komisija na Twitteru je objavilo da je glas ipak "valjan".

"Izborni propisi su jasni. Biračko vijeće mora odbiti birače koji su presavili glasački listić na način da se vidi za koga je glasao. To je kako bi se osiguralo da na druge birače nema utjecaja", objašnjeno je na Twitteru.

Ako je glasački listić pogrešno savijen, izborna komisija dodijelit će novi glasački listić. No, ako glasački listić ipak uđe u glasačku kutiju, više se ne može sortirati i on je važeći, dodaje se.(Vijesti.ba)

Izdvajamo