3°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

26.09.2021 / 14:55 Regija - Razgovor telefonom

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na sjeveru Kosova, Vučić: Nismo ugrozili mir

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na sjeveru Kosova, Vučić: Nismo ugrozili mir
Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom situacije na Kosovu - koju je Stoltenberg ocijenio zabrinjavajućom.

Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, nijednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira, navodi se u Vučićevom saopštenju.

- Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima sjevera Kosova koje provodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici ‘gromoglasno ćute'“ - naglasio je Vučić.

Dodao je da su svi „iznenada zabrinuti kada na teritororiji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smjeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri“.

Vučić je istakao da Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala i da će se uvijek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali da i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će oklopne jedinice kosovskog premijera Albina Kurtija biti povučene sa sjevera Kosova.

Na kraju, uz zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu „na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu“, Vučić je postavio pitanje koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila danas, juče ili bilo kad, navodi se u saopštenju

Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u cijelom regionu.


(Vijesti.ba/Danas.rs)

Izdvajamo