0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

25.09.2021 / 17:47 Regija - Beograd

Preminuo novinar Miloš Vasić

Preminuo novinar Miloš Vasić
Miloš Vasić / Vijesti.ba
Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, poslije duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1969. godine. Prije dolaska u "Vreme", proveo je 15 godina u nedjeljniku NIN, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića. Na prijedlog Srđe Popovića, 1990. prihvata ideju da učestvuje u pokretanju novog nedjeljnika "Vreme". "I tako krenemo da se skupljamo. Okupljali smo se najmanje jednom nedjeljno kod Srđe Popovića u kancelariji. Bilo nas je tu raznih, Jug Grizelj, Hari Štajner, Jurka Gustinčić, Ratko Bošković, Zoran Jeličić, Lazar Stojanović… (...) Onda sam ja nabavio čitavu gomilu knjiga o tome kako se osnivaju nove novine, sve iščitao i objašnjavam ljudima da treba da počnemo da pravimo broj od minus 15, pa da stignemo polako, što bi rekao Umberto Eko, do nultog broja. Taman smo lijepo krenuli da konstruišemo i stvaramo, istina manje likovno, više sadržinski, i kada smo bili na minus trećem broju, Milošević raspiše izbore. Nismo imali kud nego da 29. oktobra izletimo sa prvim brojem", ispričao je Vasić prošle godine u oktobru, kada je redakcija napravila presedan i odlučila da objavi intervju sa svojim osnivačem, povodom 30 godina postojanja "Vremena".

Tokom tri decenije u "Vremenu", Vasić je pokrivao apsolutno sve važne teme, od demonstracija 9. marta 1991, preko rata u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu… Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića i tokom operacije "Sablja", koja je potom uslijedila, postavili su standarde onoga što danas u Srbiji smatramo istraživačkim novinarstvom. Vasić je tekstove iz tog perioda uzeo kao osnovu za knjigu "Atentat na Zorana", a donijela mu je gotovo sve bitne novinarske nagrade u Srbiji.

Autor je i više knjiga o oružju, romana "Ptica panike", kao i zbirke kolumni "Moj muški život".

Kao novinar, bio je oštar, precizan, sa prepoznatljivim stilom. Kao kolega, bio je sve suprotno od toga: blag poput roditelja, mudar savjetnik i nježan kritičar, onaj od kog su svi mlađi članovi redakcije učili, svjesni da nikada neće biti ni blizu kao Miša.

Iza Miloša Vasića ostalo je petoro djece i mnogobrojni unuci.

Vrijeme komemoracije i sahrane Miloša Vasića biće naknadno saopšteni.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo